Amikor a vörös kakas kukorékolt…

Története során Kaposvárnak is kijutott az elemi csapásokból. Nem csak árvizektől és szélviharoktól szenvedett: a tűzvészek olykor a város fejlődését is befolyásolták.

A kaposvári vár már 1495-ben lángba borult, amikor királyi sereg ostromolta, s a Rákóczi-szabadságharc idején többször is leégett a vár mellett kialakult kis település. A város életébe majdnem döntő módon szólt bele az 1802-es tűzvész, akárcsak Toponáréba az 1840-es, Kaposszentjakabéba pedig az 1908. évi tüzes veszedelem. „A malmok városában” (mert Kaposvárt ennek is nevezték egy időben) a malomtüzek sem mentek ritkaságszámba: 1850-ben például leégett a Vár utca végén álló vízimalom, s 1913-ban mind a Kanizsai utcai Anna Gőzmalom, mind a Hirschmann-féle Fő utcai gőzmalom a tűz martalékává vált.

 

Szent Flórián kaposvári szobra

 

Nevezetes volt az 1886 júliusában történt tűzeset, amikor a megyeháza épületében, a telekkönyvi hivatalban csaptak fel a lángok (alighanem pipázás miatt), s arról is sokat beszéltek, hogy 1897-ben leégett Szarka János asztalosmester műhelye, 1912-ben pedig tűzben pusztult el a sétatéri nyári színkör

Kaposvár tüzes krónikájában a gyújtogatók is írtak egy-két fejezetet: 1889 nyarán egy ifjú lakatos, 1918 decemberében a belvárosi üzleteket kifosztó részeg katonák meg a melléjük szegődött csőcselék, 2001 nyarán pedig azok, akik tűzzel próbálták meg átalakítani az APEH Somogy megyei nyomozóhivatalának kaposvári bűnjelkezelő irodáját.

Persze a város emblematikus üzeme, a cukorgyár sem úszta meg: 1927-ben leégett a szárító, és három évtized múlva, a kampány kezdetén kigyulladt a répaszeletelő. A turistaházakra hasonlóképpen rájárt a rúd: 1971. december 9-én és 1982. május 16-án is leégett egy-egy közülük, mindkettő a Gyertyános-völgyben.

De az utóbbi évtizedek sem voltak szikramentesek. 1998 márciusában a Nosztalgia Gmk Baross Gábor utcai raktárbázisa fogott tüzet, a következő év júliusában az Építőipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet Cseri úti tanműhelye, kilenc napra rá pedig az RSG-csarnok tetőszerkezete. 2003 szeptemberében több napig égett a Kométa 99 Kft. ötszintes Pécsi utcai hűtőháza, s 2010 januárjában a Rákóczi téri SZÜV-székház magasföldszintjén is tűz keletkezett. A vörös kakas éberségét továbbra is nehéz kijátszani…

 
Megosztás: