Múzeumok

Rippl-Rónai József Megyei Hatókörű Városi Múzeum

A Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum Kaposvár és Somogy megye történelmi, tudományos, kulturális és művészeti örökségének őrzője és közvetítője. A múzeum Magyarország harmadik legnagyobb tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjteménye, amely több mint 2,5 millió műtárgy állagmegóvását, őrzését, feldolgozását, kutatását biztosítja. Somogy és Kaposvár természeti, régészeti, újkortörténeti, néprajzi, valamint képző- és iparművészeti értékeivel négy állandó kiállításon ismerkedhetnek meg a látogatók.

Kaposvár Fő utcáján található a múzeum főépülete, mely négy állandó kiállítással és időszaki kiállításokkal várja az érdeklődőket.

Állandó kiállítások

Rippl-Rónai Ödön Gyűjteménye

A múzeum képző- és iparművészeti gyűjteménye – melynek alapja Rippl-Rónai Ödön 1257 darabból álló, 1921-ben Somogynak adományozott páratlan kollekciója – kiemelkedő jelentőségű és nemzetközi rangú.

Rippl-Rónai József a gyűjteményéből mintegy százat kiemelkedő alkotásnak tartott: Csók István, Czóbel Béla, Ferenczy Károly, Czigány Dezső, Kernstok Károly, Iványi-Grünwald Béla, Márffy Ödön, Vaszary János és saját munkáit. Ezekből a művekből válogatták a „Rippl-Rónai Ödön gyűjteménye” című, a múzeum központi épületében található állandó kiállítás anyagát.

Rippl-Rónai József műveit hajdani otthonában, a Róma-hegyen található villában lehet megtekinteni.

Természeti örökségünk

A megye természeti értékeit bemutató kiállítás bevezetőjében Somogy megye földrajzi helyzetének, domborzatának ismertetése után annak földtörténeti kialakulásával ismerkedhetünk meg. Négy vitrinben mutatjuk be a földtörténeti korok jellemző kőzeteit és ősmaradványait. A folyosóról nyíló termekben Somogy legfontosabb természetes életközösségei, azok növény- és állatvilága tekinthetők meg. Egy-egy nagy méretű, látványosan berendezett dioráma (életkép) mutatja be az egyes élőhelyek – az erdő, a tó, a láp, a homoki erdők és gyepek – élővilágát. A vitrinekben gerinctelen állatok mini életképeiben, préselt növényekben és rovarpreparátumokban gyönyörködhetünk. A gombák formagazdagsága, a lepkék pompás színvilága és a nagy méretű színes fotók megkapóak. Egy további teremben információt kaphatunk a környezetvédelem néhány aktuális helyi problémájáról. Végül a kiállításhoz egy audiovizuális terem is csatlakozik, ahol a somogyi növény- és állatritkaságok mellett természetfilmeket nézhetünk meg.

Fejezetek Somogy néprajzából

A kiállítás az 1909-ben alapított múzeum néprajzi gyűjteményéből a pásztorélet tárgyaival, a pásztorok díszítőművészetével, a ruhakészítő iparosok munkáival, a paraszti sorban élt emberek hétköznapi és ünnepi viseletével, valamint az emberélet fordulói közül a temetkezés, a gyász hagyományaival ismerteti meg a látogatókat.

A bemutatott tárgyak és fotók a 19. század második felét és a századforduló időszakát idézik.

Somogyban a hagyományos paraszti életmód a 20. század közepére fokozatosan felszámolódott. A hozzá kapcsolódó tárgykultúra, fotó- és egyéb dokumentumanyag a legteljesebb módon a Rippl-Rónai Múzeumban található meg. E gazdag tárházból merítő válogatás négy teremben, 120 m²-en a gyűjtemény közel 600 darabját mutatja be.

Kincsek Somogy földjéből

A régészet a földben rejlő múltat kutatja, a földből kiásott emlékek alapján kísérli meg rekonstruálni a történelmet. A megyében végzett ásatások során a hagyományos módszerek alkalmazása mellett felhasználták a természettudományok legújabb módszereit is a tudományos feldolgozásban, leletfelderítésben, kutatásban és a kormeghatározásban. Míg a 20. században a fokozatos fejlődés volt nyomon követhető a régészeti munkában a leletgyűjtéstől a tudományos igényű ásatásokig, a 20–21. század fordulója – a nagy infrastrukturális beruházásokkal – alapvető változást hozott. Az útépítések korábban elképzelhetetlen kiterjedésű felületek régészeti feltárását tették szükségessé és lehetővé, mely korábban elképzelhetetlen mennyiségű lelet előkerülését eredményezte. A múzeum háromszázezres régészeti gyűjteménye másfél millióra nőtt századunk első évtizedében. A kiállítás a hatalmas leletanyagból válogatva átfogó képet ad a megye történetiségéről, időben végigvezet a megye múltján az őskortól egészen a középkorig.

A múzeum melletti patinás épület, az Anker-ház két kiállításnak ad otthont. A somogyi sport történetének kivételes eseményeivel a „Sportolók, sikerek, serlegek” című, míg az öntöttvas tárgyak érdekes világával „Az otthon melege – a Steiner-gyűjtemény” című kiállítás ismerteti meg az érdeklődőt.

Elérhetőségek

7400 Kaposvár, Fő utca 10.
Telefon: +36 (82) 314 011
E-mail: titkarsag@smmi.hu

Nyitvatartás

Kedd–vasárnap: 10–16 óráig
(hétfő szünnap)

A múzeum négy telephelyet működtet.

© Kovács Zoltán Tamás

Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont

A Rippl-Rónai-villa a műteremmel és a csodálatos parkkal időutazásra csábít. A villában, mely csaknem húsz esztendeig volt Rippl-Rónai József festőművész otthona, szinte megállt az idő. A mester bútorai, használati tárgyai és alkotásai között sétálva a látogató azt érezheti, hogy Rippl-Rónai bármikor beléphet, a műteremben pedig éppen csak abbahagyta a munkát.

Rippl-Rónai József, a magyar festőművészet megújítója, egyik legkiemelkedőbb alakja 1861-ben Kaposváron született. Iskolái elvégzése után patikusként és házitanítóként is dolgozott, de igazán a festészet érdekelte. A müncheni és párizsi évek után tért vissza szülővárosába az 1900-as évek elején, és vett házat a Fő utcában, majd 1908-ban megvásárolta a Róma villát. Élénk társasági élet költözött a hangulatos Róma-hegyi épület falai közé. Rendszeresen vendégül látta itt a kor nagy művészeit, a ház és parkja pedig az ún. kukoricás stílusú festményei kulisszájául szolgált. „A festők Szindbádjaként” is emlegetett Rippl-Rónai 1927-ben hunyt el, sírja a Keleti temetőben található. Felesége, Lazarine még húsz évig élt a villa falai közt.

Halála után az örökösök megőrizték a közel nyolcvan festményt, a berendezési tárgyakat. Ennek köszönhetően az 1978-ban megnyitott emlékmúzeumban eredeti környezetben láthatók a képzőművészeti értékek.

A régi vincellérházból kialakított műteremben a művész festőpalettáját, melyet még Munkácsytól kapott, a pasztellkrétáit, kalapját és más relikviáját is megtekinthetjük.

A 2012-ben felépült látogatóközpontban megtekinthető Rippl-Rónai József legjelentősebb iparművészeti munkája, az eredeti tervek és fényképek alapján rekonstruált Andrássy-ebédlő.

A Rippl-Rónai-villa „Az Év Kiállítása 2013” díj nyertese.

Elérhetőségek

Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont
Kaposvár, Fodor József u. 35.
Telefon: 82/510-049

Nyitvatartás:

április 1. – október 31.: 10–18 óra
november 1. – március 31.: 10–16 óra
Hétfő: szünnap

© Ifj. Lőrincz Ferenc

Fekete István Látogatóközpont

A Deseda-tó – Magyarország leghosszabb mesterséges tava – Kaposvártól északra helyezkedik el. A tó eredetileg vízkárelhárítási célokat szolgált, de mára a környező erdőkkel együtt igen jelentőssé vált a turisztikai és rekreációs szerepe is. Kerékpárosok számára is kiemelt célpont lehet, mivel a tavat egy mintegy 14,5 km hosszúságú kerékpárút kerüli meg. Az erdőkön, hidakon átvezető, vízparton haladó útvonal elágazásainál kis táblák jelzik, merre vezet az út. Egy európai uniós pályázat keretén belül megépült a Deseda látképét jól bemutató kilátó, amely a Fekete István Látogatóközponttól induló kirándulóhajó első megállóhelye is egyben.

A Deseda-tó és környéke helyi jelentőségű védett természeti terület, amely változatos élővilágnak ad otthont. Ennek képviselőit csodálhatják meg a Fekete István Látogatóközpont földszintjén és galériájában berendezett „Békalencse, vízipásztor, fakopács – a Deseda élővilága” című kiállításban. A környék jellegzetes állat-, növény- és gombafajait a sokszínűen berendezett vitrinekben ismerhetik meg, míg a hatalmas akváriumban a Deseda-tavi élő halak láthatóak.

A gyerekek számára különös élményt nyújtanak az interaktív játékok: a tapintható szőrmék, lábnyomok, a „meglepetésasztal”, valamint a memória-, társas- és kirakójátékok.

Előadóterme időszaki kiállításoknak, múzeumpedagógiai foglakozásoknak, előadásoknak és születésnapi zsúroknak ad otthont.

A látogatóközponttól induló kirándulóhajónak, a korszerű interaktív kiállításnak és a nagyszerű helyi programoknak köszönhetően a Fekete István Látogatóközpont a kaposváriak és a turisták körében egyaránt népszerű úti cél.

A Fekete István Látogatóközpont megközelítése

Személygépkocsival a látogatóközpontot kétféle útvonalon is megközelíthetjük. Kaposvár–Toponár–Igal irányból a tó déli és keleti fele érhető el. Kaposvár toponári városrészébe érkezve a „Vízi sporttelep” táblát követve juthatunk a tó keleti partjára. A Vízi sporttelep parkolójától a kerékpárúton sétáljunk vissza kb. 500 métert a gát irányába a látogatóközponthoz.

A Toponári útról a Kemping utca felé is elkanyarodhatunk, itt a harmadik utca a kemping parkolójához vezet, ahonnan a kerékpárúton körülbelül 500 métert kell sétálnunk a látogatóközpontig.

Tömegközlekedéssel a kaposvári helyi autóbusz-állomásról a 8-as és 18-as számú autóbusszal a „Toponár, posta” megállóig utazzunk (kb. 15 perc), majd innen a Kemping utcán sétáljunk a harmadik elágazásig, amely a kemping parkolójához vezet, ahonnan a kerékpárúton körülbelül 500 métert kell még sétálnunk a látogatóközpontig.

Nyitvatartás

április 1. – október 31.: 10–18 óráig, hétfőtől vasárnapig
november 1. – március 31.: 10–16 óráig, hétfő kivételével mindennap

Szentjakabi Bencés Apátság és Romkert

Somogy megye egyik legszebb és legfontosabb műemléke, mely Kaposvár városközpontjától keletre, a Zselic és a Kapos-völgy találkozásánál található. Az 1061-ben alapított, egykor Zselicszentjakabinak hívott apátság hazánk első magánalapítású bencés monostora volt. Az apátsági templom helyenként több méter magasan fennmaradt falai hatalmas értékkel bírnak, 11. századi építészetünk kevés megmaradt emléke közé tartoznak. Mint Kaposvár legfontosabb és leglátványosabb középkori emléke ideális helyszín diákcsoportok iskolai foglalkozás keretében történő fogadására, rendhagyó történelemóra tartására. A látogatók számára kiváló alkalom, hogy megismerjék e vidék múltját, történeti és építészettörténeti értékeinket. A szép természeti környezetben található romkert kiváló kiránduló- és pihenőhely a nyugalomra és kikapcsolódásra vágyók számára.

A romkert átalakítása, a fogadótér megújítása 2017-ben megkezdődött.

7400 Kaposvár, Várdomb utca 1.
Nyitvatartás: az átalakítás miatt átmenetileg nem üzemel.

Vaszary Emlékház

A festőművész szülőházában, a Zárda utca 9. szám alatt Vaszary Jánosnak adózik állandó kiállítással a város. Az emlékház kialakítása a Magyar Nemzeti Galéria – a művész hagyatékának őrzője – jelen-tős szakmai támogatásával és a festményeinek kölcsönzésével valósulhatott meg. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum három képpel járult hozzá az emlékkiállítás anyagához.

A kiállítás megtekintése bejelentkezéshez van kötve.

Bejelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet:
Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum
Cím: 7400 Kaposvár, Fő u. 10.
E-mail: titkarsag@smmi.hu
Telefon: +36 (82) 314 011

Ásványmúzeum

Dr. Benkő Géza magángyűjteménye négyezernél több ásványpéldányt (köztük sok ritkaságot), több száz csiszolatot, ősmaradványt és a velük kapcsolatos antikvár irodalmat tartalmaz. Modern, saját világítású vitrinekben főként a Kárpátok, illetve a Kárpát-medence, valamint az egykori Szovjetunió, Kína és valamennyi földrész ásványaiból látható állandó kiállítás. Időszakos kiállításként jelenleg ősmaradványok (dinoszauruszok!) is megtekinthetők.

7400 Kaposvár, Rippl-Rónai utca 24.
Telefon: +36 (82) 320 591, +36 (20) 315 0421
Előzetes bejelentkezés alapján bármikor látogatható.
Belépő: felnőtt 600 Ft, gyermek/nyugdíjas/csoportos (10 főtől) 300 Ft
Az árak a tárlatvezetést is tartalmazzák.

Somogyi Sportmúzeum

1996 novemberében nyitotta meg kapuját Kaposváron a Somogyi Sportmúzeum, akkor még a Kontrássy utca 3. szám alatt. A kiállítás anyaga 2016-ban a Fő utcai Anker-házba költözött. Somogy megye legjobb sportolóit, számos sportág nagy egyéniségeit és azok relikviáit mutatja be. Eredeti dokumentumok, oklevelek, serlegek, tiszteletdíjak, érmek, sportruházatok és sporteszközök gazdag tárháza fogadja a látogatót. Ma is létező és már megszűnt sportegyesületek anyagai ugyancsak megtalálhatók, miként bizonyára érdeklődésre tarthat számot az egykori eredeti sporteszközök gyűjteménye.

7400 Kaposvár, Fő utca 12.
Telefon: +36 (82) 314 011

Vaszary Képtár

A Vaszary Jánosról elnevezett képtár kortárs időszaki képző- és iparművészeti kiállítások színhelye. A képtár az Együd Árpád Kulturális Központban – az Agórában – talált otthonra.

7400 Kaposvár, Nagy Imre tér 2.
Agóra, I. emelet
Telefon: +36 (82) 512-228

Nyitvatartás: egész évben, kedd–szombat: 10.00–18.00. Hétfőn és vasárnap zárva tart.
Belépődíj van, amely kiállításonként változó.

Takáts Gyula Emlékház

Takáts Gyula egykori otthona 2010. február 4-e óta emlékházként működik. Kaposvár városa a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaságot bízta meg az emlékház működtetésével. A kaposvári családi ház a fonyódi villával és a Bece-hegyi remetelakkal adta a költőnek szeretteivel együtt – szülei, idősebb Takáts Gyula és Mocsy Lenke, huszonnégy évig első felesége, Szabó Ilona (Loncika), majd közel húsz évig második felesége, Horváth Stefánia – a biztos, nyugalmas alkotói hátteret. Utolsó éveiben szívesen üldögélt a teraszon vázlatfüzetében megörökítve a ház udvara mediterrán bujasággal zöldellő bokrait, fáit. A lakást díszítő alkotások a kortárs képzőművészek barátságának tárgyiasult bizonyítékai, emlékei. A költő személyes használati tárgyai és a falakon Rippl-Rónai József, Egry József, Rudnay Gyula, Csók István, Czigány Dezső, Martyn Ferenc, Nagy István, Schéner Mihály, Würtz Ádám, Németh János és Csiszár Elek munkái az elmúlt évszázadot idézik.

A Nyugat harmadik nemzedékéhez tartozó költő 4500 kötetes könyvtára, a 93-féle folyóirat és levelezései gazdag irodalmi és közéleti munkásságát reprezentálják. Első verseskötete 1935-ben jelent meg Kút címmel, az utolsó verseit pedig a 2007-ben kiadott Hol is a Volt kötet zárja borítólapjai közé. A hatvankötetes költő életművét versein kívül ifjúsági és kisregényei, tanulmányai, esszéi és műfordításai együtt teszik a magyar irodalomban a Pannon táj ihletett tolmácsolójává. Baráti kapcsolata a 20. század nagy alkotóival, kortársaival Babits Mihálytól Weöres Sándoron, Csorba Győzőn, Tatay Sándoron keresztül Erdélyi Józsefig immár legendás. Az emlékházban a vendégfogadó sarkot Balázs János Takáts Gyula gimnazista korában, Egry József Vitorlás napfelkeltével című alkotásai, az aranyozott női alakos ingaóra, rajta faragott Pieta-szoborral, a koronás Kisjézussal tették meghitté, marasztalóvá. A Balaton tisztelete és szeretete indukálta az életen át tartó mély barátságát Egry Józseffel. 1955-ben Vízitükör címmel közös könyvük jelent meg.

7400 Kaposvár, Dr. Kovács-Sebestény Gyula utca 9.

Nyitva tartás:
Kedd: 10.00–14.00
Csütörtök: 12.00–16.00
Szombat: 10.00–14.00

Kaposfüredi Galéria és Szoborpark

Az 1992-ben alapított magángaléria hazai és külföldi kortárs képzőművészeknek ad kiállítási lehetőséget. Célja a vizuális kultúra és a nemzetiségi művészet megismertetése. A tárlatok alkalmat adnak a társművészetek bemutatkozására is, a megnyitók alkalmával zenei és irodalmi összejöveteleket tartanak. A szabadtéri szoborparkban Kling József kaposvári szobrászművész állandó kiállítása látható.

7400 Kaposvár-Kaposfüred, Kisközi utca 63.
Telefon: +36 (82) 425 410
Nyitva: K–V: 14.00–18.00; hétfőn zárva. Előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
Belépő nincs.

Vasúti Emlékmúzeum

Az állandó kiállítás bemutatja a magyar vasút mozdonyait, motorvonatait és motorkocsijait. A mozdonyfotók mellett helyet kapott egy működő terepasztal is, melyen az eredeti kisvasút mellett kicsinyített formában robognak a MÁV vonatai. Megtekinthetők még a kiállított vasúti sapkák, egyenruhák, pálya- és járműalkatrészek, mozdony- és kocsigyártási, továbbá tájékoztató és iránytáblák, lámpák, oklevelek, utazási igazolványok, menetrendkönyvek, utasításkönyvek és az egyéb vasúti témával foglalkozó kiadványok.

7400 Kaposvár, Jutai út 2. (a tüskevári vasúti megállóhely épülete)
Telefon: +36 (30) 244 8188
E-mail: vlvte@freemail.hu
Web: www.vasuttortenet.eoldal.hu

Nyitvatartás: vasárnap 10.00–13.00, 14.00–17.00
Előzetes bejelentkezés alapján (két-három nappal a látogatást megelőzően) látogatható.
(Lehetőség szerint a látogatás előtt min. két nappal.)
Belépő: felnőtt 200 Ft, gyerek 150 Ft, csoport (10 főtől) 100 Ft, családi (4 fő részére 3 alkalommal felhasználható) 1200 Ft

„Történelemóra a légópincében”

A különleges kiállítást a Somssich Pál utca 7. szám alatt nézhetik meg az érdeklődők. Megtekinthetők a katasztrófavédelem munkája, a lakosságvédelem tárgyi és technikai eszközei, fotók, tablók, riasztóeszközök, védőfelszerelések, híradástechnikai eszközök, valamint egy korabeli tábori kórház sürgősségi részlege is.

7400 Kaposvár, Somssich Pál utca 7.
Telefon: +36 (82) 410 333
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható. A látogatás ingyenes.

Somogy kereskedelme anno…

Gombos Gusztávné magángyűjteménye a század eleji szatócsboltok, vendéglátóhelyek berendezését és felszerelését ismerteti meg a közönséggel a belváros szívében, az Anker-házban.

7400 Kaposvár, Fő utca 12.
Telefon: +36 (30) 936 5553
Előzetes bejelentkezés alapján látogatható.
Belépődíj nincs!