Többre is képes vagy!

Facebook: /tobbreiskepesvagy

 

Kaposvár Megyei Jogú Város elkötelezett a környezetvédelem mellett, azon belül is a minél hatékonyabb és fenntarthatóbb hulladékgazdálkodás kialakításért sokat tett és kíván a jövőben is tenni. Követendő példával előállni a zöld fejlesztésekben, melyeknek szerves része a szelektív hulladékgyűjtés jelenlegi állapotának pozitív irányú formálása. Igyekszünk folyamatosan oktatni a gyermekeket városi rendezvények mellé társulva. Azonban meglátásunk szerint amellett, hogy a lakosság bizonyos része teljesen tisztában van a helyi szelektív gyűjtési szokásokkal, nem feltétlenül gyakorolja azokat.

A problémás területek jellemzően a lakótelepi környezetben élők, ahol nincs meg a visszacsatolás a gyűjtés pontosságát illetően. A jelenlegi kialakult rossz gondolkodásmódot szeretnénk közvetlen kommunikációs eszközzel megoldani, amely szerint a hulladékgyűjtés közben a szelektív gyűjtőkre (kék kukák) matrica kerülne felragasztásra. Továbbá rendezvénysorozat szervezésével szólítanánk meg a városi rendezvényekre érkezőket Kirakat Kiállítással, mely 4 kirakatot foglal magába és az adott témához igazodva képi megjelenésben, szeretnénk a tudatos vásárlást ösztönözni, így a hulladékok keletkezésének mennyiségét csökkenteni szemléletformálással.

 

Programunk célcsoportja

Az önkormányzat szemléletformáló programja segítségével szeretné minél nagyobb körben elérni a lakótelepi környezetben élő családokat, azon belül is a felnőtt lakosságot. Ők 1100 literes gyűjtőkonténereket használnak, és nincs kellő motivációjuk a szelektív gyűjtők rendeltetésszerű használatára. A motiváció hiánya abban nyilvánul meg, hogy nincs meg a kellő ellenőrzés/visszacsatolás a lakóközösség helyes szelektív gyűjtésére vonatkozóan.

 

Programunk célterülete

33 db társasház Honvéd utcában, 54 db szelektív edény (11 db 120 literes, 43 db 1100 literes).

 

Matricák

Ha a szomorú emojit ábrázoló matricát látod a kék konténereteken, az azt jelenti, hogy a szolgáltató elégedetlen azzal, ahogyan szelektál a lakóközösségetek, azaz a kék kukába sok olyan dolog került, aminek nem ott a helye.

 

Fotó: Kaposvár Most

 

Ha azonban a mosolygó emojit ábrázoló matricát látod a kék konténereteken, az azt jelenti, hogy a szolgáltató elégedett azzal, ahogyan szelektál a lakóközösségetek, azaz a kék kukába valóban azok kerülnek, amik odavalók.

 

Fotó: Kaposvár Most

 

Sajtómegjelenéseink

Kapos.hu (2018. március 10.)

Kaposvár Most (2018. március 10.)

Somogyi Hírlap (2018. március 12.)

Sonline (2018. március 12.)

 

Szelektív gyűjtés Kaposváron

 

„Mi kerülhet a kék kukába?”

 

Papír

Műanyag

Fém

Kartondoboz összehajtva

Zacskó

Konzervdoboz tisztára mosva

Irodai papírhulladék

Reklám szatyor

Fém zárókupak

Tiszta csomagoló papír

Fólia

Alumínium italos doboz

Kisebb karton doboz lapítva

Flakon

Kiürült hajlakkos, dezodoros fémflakon

Csokoládés, tojástartó

Mosószeres, öblítős flakon, tusfürdős flakon tisztára mosva

 

Újságpapír, szórólap

PET palack

 

Tejes, gyümölcsleves doboz 

Ásványvizes, üdítős palack

 

Könyv

Tejfölös, joghurtos pohár kiöblítve

 

 

Miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés?

Ha minden hulladék a lerakókba kerülne, hasznos nyersanyagokat veszítenénk el. Kikerülnének a körforgásból, így komoly környezetterhelést okoznának. Az általunk használt anyagok természetes lebomlási ideje nagyon hosszú folyamat. Íme néhány példa:

 • Papír törlőkendő: 2-4 hét
 • Banánhéj: 3-4 hét
 • Papír táska (papírszatyor): 1 hónap
 • Újságpapír: 1.5 hónap
 • Almamag: 2 hónap
 • Karton papír: 2 hónap
 • Pamut kesztyű: 3 hónap
 • Narancshéj: 6 hónap
 • Furnér lemez: 1-3 év
 • Gyapjú zokni: 1-5 év
 • Tejes doboz: 5 év
 • Cigaretta csikk: 10-12 év
 • Bőr cipő: 25-40 év
 • Ónozott acél konzervdoboz: 50 év
 • Habosított műanyag pohár: 50 év
 • Gumi csizma: 50-80 év
 • Alumínium konzervdoboz: 200-500 év (azonban újrahasznosítással kb. 6 héten belül új doboz készülhet belőle!)
 • Műanyag palack: 450 év
 • Eldobható pelenka: 550 év (jelenleg az újrahasznosítása nem megoldott)
 • Horgászzsinór, damil: 600 év
 • Műanyag szatyrok: 200-1000 év
 • Műanyag doboz: 1 millió év
 • Üveg: 1 -2 millió év (szintén pár hét alatt újrahasznosítható)
 • Hungarocell: minimum 1 millió év
 

Bizonyos hulladékok lebomlása évszázadok alatt sem megy végbe

 

Legtöbbnek nem emberi léptékű időre van szüksége ahhoz, hogy újra visszakerüljön a természetes körforgásba. A lebomlási ideje alatt károsítja a környezetet, állatok életét nehezíti meg, szennyező anyagok mosódnak ki belőle. Tehát elmondható, hogy a szabadban hagyott hulladék az összes környezeti elemben kárt okoz.

 

Mik is azok a kis lépések melyeket a környezeti állapot megóvása érdekében tudunk tenni?

 

1. Tudatos vásárlás

A hulladékgazdálkodás vonatkozásában a tudatos vásárlásnak abban van szerepe, hogy eleve ne is vásároljunk, vagy törekedjünk a minél kevesebb hulladék megvásárlására. Tehát ne vegyünk olyan terméket, ami kétszeresen, akár háromszorosan be van csomagolva. Vegyünk „hazait” a piacról, így biztosak lehetünk benne, hogy nem utazott többszörös átcsomagolással hajó és kamion szerelvényeken. A legnagyobb környezetben megtalálható károsító a kis műanyag zacskó, melyből egy-egy vásárlás során akár 5-10 db is bekerül a kosarunkba. Ezek a kisméretű hulladékok könnyen mozgathatóak a szél által és határuk az első magasabb fasor, vagy erdőszél ahol fennakadva nem csak látványukkal roncsolják a környezetet. A helyi termelőktől vásárolva kisebb zacskó nélkül egyből a kosarunkba tudjuk helyezni a zöldséget, gyümölcsöt.

 

Hulladékfeldolgozás Kaposváron (Fotó: Koroknai-Kardos Beáta)

 

2. Szeletív hulladékgyűjtés

Ha már otthonunkba vittük a csomagoló anyagokat felelősséggel tartozunk azok további életútjáról. A legjobb amit tehetünk, ha úgy adjuk tovább a kék kukán keresztül a közszolgáltatónak, hogy az további hasznosításra alkalmas legyen. Tehát a körforgásban maradhasson anyagában. A hulladékkezelő központban tovább válogatják a bekerült szelektíven gyűjtött anyagokat és bálázás után értékesítik. A papírból később újra papír, a műanyagból újra műanyag lesz.

 

Hulladékfeldolgozás Kaposváron (Fotó: Koroknai-Kardos Beáta)

 

3. Hulladékudvar és újrahasználati központ

Kaposváron a Dombóvári úton található a Hulladékudvar és újrahasználati központ. Miért is jó ez nekünk? Mert ingyen leadhatjuk már nem használt tárgyainkat, hulladékunkat. A hulladékudvarban nem csak szelektíven gyűjtött nagyobb mennyiségű lakossági hulladékunktól szabadulhatunk meg, hanem a háztartásból kikerülő veszélyes, elektronikai hulladékainktól is. Legyen az festékes, hígítós doboz, régi televízió, mosógép, vagy akár bontási hulladék. Lakcímkártya felmutatásával ingyen beszállíthatóak nyitvatartási időben.

Az újrahasználati központba bevihetjük azokat a tárgyainkat melyekre nekünk már nincs szükségünk, de másnak még hasznosak lehetnek. Legyen az gyerekjáték, kiságy, vagy nagyobb méretű kanapé. Ezeket tárolási díj ellenében el lehet vinni azon lakosoknak akiknek szükségük van rájuk. Amennyiben 3 hónap alatt nem kelnek el, rászoruló családoknak elszállítják azt.

 

„A projekt a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.”