Kaposvár elismerései

1990. december 14. | A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild János-emlékérmet adományoz Kaposvár városának „a harmonikus városfejlesztésért, különösen a városfelújítási és lakóterület-fejlesztési eredményekért”.

1997. február 19. | A kaposvári városházán díszfogadással köszöni meg a magyar nép támogatását az Egyesült Államok Európában Állomásozó Hadserege Előretolt Egységeinek Parancsnoksága. Kaposvár városát is kitüntetik, mert segítette a boszniai IFOR-hadművelet sikeres végrehajtását.

1998. január 20. | Greminger János, az OTSH elnökhelyettese a városháza dísztermében átadja a Kaposvárt képviselő Szita Károly polgármesternek a Nemzeti Sportváros díjat.

1999. március 5. | A városi polgármesterek szekszárdi találkozóján átadják Szita Károlynak a választópolgárok szavazatai alapján elnyert Az Év Polgármestere címet.

2000. március 1. | A Kaposvári Egyetem Egyetemi Tanácsa egyetemi zászlót adományoz Kaposvár Megyei Jogú Városnak, így fejezve ki köszönetét a városi önkormányzat és Szita Károly támogatásáért. A zászlót Horn Péter akadémikus, rektor adja át a polgármesternek.

2000. október | Pintér Sándor belügyminiszter festményt és Magyarország-plakettet adományoz Kaposvár városának a Virágos Magyarországért versenyen elért „kimagasló teljesítménye” elismeréséül.

2000. december | Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Kós Károly-díjjal tünteti ki Szita Károly polgármestert városszépítő munkájáért.

2001. október 12. | Az MSZOSZ Cseri úti székházában átadják Szita Károlynak Az Idős Polgárokért emlékplakettet, amelynek megalapításáról 2000-ben határozott a Somogy Megyei Szakszervezeti Nyugdíjasfórum. A kitüntetést a kaposvári polgármester kapja meg először.

2002. április 26. | Kaposvár városa a környezetvédelem, valamint az európai egység elősegítése és népszerűsítése terén kifejtett erőfeszítéseiért Európai Diplomát kap az Európai Parlament Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottságától. A város először pályázott a díjra, amelyet június 27-én Strasbourgban vesz át Juhász Tibor alpolgármester.

2002. május 6. | Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter a Települési Önkormányzat a Jövőért miniszteri díjat adományozza Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának, annak elismeréséül, hogy a város polgárai példás munkát végeztek a magyar sport érdekében. A kitüntetést Szita Károly polgármester veszi át a budapesti Ludwig Múzeumban.

2002. május 9. | Szakmai nap és konferencia keretében mutatkozik be a kaposvári önkormányzat Szociális Igazgatási Mintahely címet kapott Szociális és Gyámügyi Irodája.

2002. szeptember 9. | Az ünnepélyes tanévnyitó alkalmával az intézmény érdekében végzett munkája elismeréseként a Kaposvári Egyetem díszpolgárává fogadják Szita Károlyt. A kaposvári polgármester az első, aki megkapja ezt a kitüntetést.

2002. november 7. | Maljusin Mihály ifjúsági polgármester és Gerencsér Gergely ifjúsági referens Szalonikiben átveszi a Fiatal Aktív Polgárok díját, amellyel az Európa Tanács tüntette ki a Kaposvári Ifjúsági Önkormányzatot.

2003. április 3. | Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottsága Európai Díszzászlóval tünteti ki a kaposvári önkormányzatot az európai egység népszerűsítéséért, a nemzetközi és testvérvárosi kapcsolatok fejlesztéséért. A kitüntetést május 24-én az Európa parkban adja át Szita Károly polgármesternek Johanna Schicker, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja.

2003. május | A Nagycsaládosok Országos Egyesülete NOE-díjat adományoz a kaposvári önkormányzatnak, mert az április 1-jétől lehetővé tette, hogy a gyeden és gyesen lévő kaposvári kismamák ingyen utazhassanak a helyi járatú autóbuszokon.

2003. október 17. | A Csiky Gergely Színházban Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter átadja Kaposvár városának a Virágos Magyarországért országos környezetszépítő verseny első díját. (Kaposvár lett a legvirágosabb város.)

2004. szeptember 10. | Szita Károly polgármester a franciaországi Aix-les-Bains-ben átveszi az arany minősítést, amelyet Kaposvár ez évben nyert az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale).

2005. október 20. | Kaposvár Arany diplomát kap a Virágos Magyarországért verseny Nagyatádon rendezett országos eredményhirdetésén.

2006. június 6. | Braun Mónika, a budapesti székhelyű Héliosz Alapítvány elnöke oklevelet ad át a városházán Szita Károly polgármesternek, miután Kaposvár a második helyen végzett az „Együtt egy drogmentes Magyarországért mozgalom” keretében rendezett iskolai futóverseny-sorozaton.

2006. szeptember 22. | Településszépítési munkájáért Arany diplomát kap Kaposvár a Virágos Magyarországért versenyen. A díjat Egerben veszi át Hartner Rudolf, a Városgondnokság vezetője.

2006. december 2. | Eszék ünnepi városi közgyűlésén átadják a Kaposvár küldöttségét vezető Oláh Lajosné alpolgármesternek Eszék Város Arany Plakettjét. (Kaposvár két eszéki iskola diákjait és tanárait fogadta be a délszláv háború alatt, valamint tüzelő- és építőanyagot is küldött a horvátországi városba.)

2007. július 4. | Az augusztusi lovastorna-Európa-bajnokság szervezőbizottságának kaposvári ülésén Fugli Károly, a Magyar Lovas Szövetség főtitkára átadja a kaposvári rendezőket képviselő Sárdi Péter vagyongazdálkodási igazgatónak a Lovassportok Települése elismerő oklevelet. A címet áprilisban kapta meg a kaposvári önkormányzat.

2007. október 7. | Szita Károly a dégi Festetics-kastélyban átveszi Magyar Művészetért emléklapot, amelyet Kaposvár kulturális-művészeti életében kifejtett tevékenységéért adományozott a polgármesternek a Magyar Művészetért Alapítvány.

2007. október 19. | Kaposvár városa Arany diplomát kap a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny gyulai díjkiosztóján.

2008. február 1. | Szita Károly polgármester és Máyerné Bocska Ágnes, a Tourinform-iroda vezetője a budapesti Művészetek Palotájában átveszi „Az Év Tourinform Iroda Fenntartója” díjat, amelyet Kaposvár polgármesteri hivatala nyert el. A Magyar Turizmus Zrt. által alapított elismerést most osztják ki először.

2008. július 1. | Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a magas színvonalú szakmai munka elismeréséül Magyar Közigazgatási Minőség Díjat adományoz Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának. A díjat Kéki Zoltán címzetes főjegyző és Nadrai Norbert titkársági igazgató veszi át Budapesten.

2008. október 10. | Hartner Rudolf városi főkertész Szombathelyen átveszi az Arany Rózsa díjat, amelyet Kaposvár városa nyert el a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen. Ezt a kitüntetést régiónkét csak egy település kaphatja meg.

2008. december 2. | Csutor Ferenc tanácsnok, az önkormányzat sportbizottságának elnöke és Szerb György városi sportvezető a budapesti Puskás Ferenc Stadionban átveszi a Sportlétesítményekért díjat, amelyet a Sportlétesítmények Magyarországi Szövetsége ítélt oda a kaposvári önkormányzatnak.

2008. december 31. | Az e napon zárult szavazás eredményeként – a nézők 12 774 voksával – Kaposvár megnyeri a Magyar Televízió Főtér című műsorának játékát s vele Az Év Települése címet. (Az országjáró magazinműsorban tizenhét magyar várost mutattak be.) A kitüntetést 2009. január 5-én Medveczky Balázstól, a Magyar Televízió alelnökétől veszi át Szita Károly polgármester.

2009. február 21. | A Tolna megyei Tengelicen Szita Károly polgármester átveszi a Dél-Dunántúl Turizmusáért (Az Év Turizmusbarát Települése) díjat, amellyel a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága tüntette ki Kaposvárt.

2009. szeptember 18. | A kaposvári önkormányzat honlapja a nagyvárosi kategória harmadik helyezettjeként megkapja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének e-GO díját. Az elismerést Kéki Zoltán címzetes főjegyző és Terestyényi Szabolcs városi informatikai vezető veszi át Siófokon.

2009. november 6. | Sárdi Péter vagyongazdálkodási igazgató Budapesten átveszi a Kaposvárnak ítélt Befektetőbarát Település címet.

2009. november 21. | Az idősekért, a hagyományok, a művészetek, a közösségi értékek ápolása terén végzett munkájáért Életet az Éveknek díjat kap Szita Károly polgármester a Nyugdíjas Klubok és Idősek „Életet az éveknek” Országos Szövetsége Budapesten rendezett jubileumi ünnepségén.

2010. május 4. | Szita Károly polgármester a kaposvári Flórián-napi ünnepségen átveszi a Gróf Széchenyi Ödön-emlékplakettet, amelyet „a tűzvédelem érdekében kifejtett példamutató tevékenységéért” kapott a Magyar Tűzoltó Szövetségtől.

2010. október 15. | Szita Károly polgármester a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny balatonfüredi díjkiosztóján átveszi a belváros átalakításáért Kaposvárnak ítélt „Magyarország legszebb főutcája” díjat. Az elismerést ebben az évben adják át először.

2011. február 10. | A Magyar Birkózó Szövetség – „elismerve, nagyra becsülve és megköszönve a birkózás iránti elkötelezettségét” – a Birkózás Városa címet adományozza Kaposvár városának. A díjat a szövetség elnöke, az olimpiai bajnok Hegedűs Csaba adja át Kaposváron Szita Károly polgármesternek.

2011. szeptember 29. | A helyi önkormányzatok napja alkalmából Szita Károly polgármester megkapja a Helyi Önkormányzatokért díjat.

2011. április 3. | Rekordszámú résztvevővel Kaposvár nyeri meg a Vivicittá városvédő futóverseny keretében Szegeddel vívott „futópárbajt”, és ezzel megkapja a Vidék Futófővárosa címet. A 3,2 kilométeres táv megtételére 13 208-an vállalkoztak.

2011. október 28. | Szita Károly polgármester Százhalombattán átveszi a miniszterelnöki díjat, amelyet a Virágos Magyarországért versenyen nyert Kaposvár. A kitüntetést a kormányfő felesége, Lévai Anikó adja át.

2011. november 3. | Kaposvár nevében Kovács Katalin, a városháza környezetvédelmi koordinátora, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője Tatán átveszi a Magyarországi Települések Biodiverzitás Díját, miután a biodiverzitás-pályázaton első helyezést ért el a somogyi megyeszékhely a harmincezer lakos feletti települések kategóriájában. A díjjal azokat az önkormányzatokat jutalmazzák, amelyek a legtöbbet tették a biológiai sokféleség megőrzése és a természetes élőhelyek védelme érdekében.

2012. január 6. | A megyenapi ünnepi közgyűlésen, amelyet először tartanak a régi vármegyeházán, Szita Károly polgármester kapja meg a Pro Comitatu Somogy díjat.

2012. január 12. | Németh István városfejlesztő kaposvári polgármester életműve is megkapja az Örökségünk – Somogyország Kincse címet. A kitüntetést a 2013. január 23-án tartott városnapi közgyűlésen veszi át Szita Károly polgármester.

2012. január 18. | Szita Károly polgármester a városházán átveszi a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány díját, miután az önkéntesek előző évi kampánya (a Közöd! program) Kaposváron mozgatta meg a legtöbb fiatalt.

2012. február 28. | Kaposvár képviselői a Parlamentben átveszik a kitüntetést, amellyel a városnak az akadálymentesítés és az egyenlő esélyű hozzáférés területén elért eredményeit ismerte el a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa.

2012. április 12. | A fővárosi Millenárison rendezett gálaesten kihirdetik az országos Év Homlokzata Pályázat 2011. évi győzteseit: panelfelújítás kategóriában egy kaposvári (Toldi utcai) épület kapja meg a díjat. A munkát Felde Péter építész és a Renova Építőipari Kft. végezte.

2012. június 28. | Kaposvár ismét megkapja a Befektetőbarát Település címet.

2012. november 9. | Kaposvár városa megkapja az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának védnöki elismerését a Virágos Magyarországért 2012. évi környezetszépítő versenyen elért eredményeiért.

2012. december 4. | A kaposvári városrehabilitáció megkapja a Magyar Urbanisztikai Társaság és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége különdíját a XIV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton. A terveket az Arker Kft. készítette, a kivitelező a ZÁÉV Rt. volt. A díjakat Budapesten adják át.

2013. január 9. | A megyei közgyűléstől Kaposvár történelmi belvárosa is megkapja az Örökségünk – Somogyország Kincse címet.

2013. február 16. | A Dél-Dunántúl Turizmusáért díjak pécsi átadásán a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál (a Kaposfest) kapja meg Az Év Legjobb Fesztiválja kitüntetést. Az elismerést a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága ítélte oda.

2013. április 11. | Szita Károly polgármester Budapesten átveszi Az Év Önkormányzati Vagyongazdálkodója díjat, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ ítélt oda Kaposvárnak.

2013. május 9. | Kaposvár első lesz az Európai Bizottság Kiváló Európai Desztinációk (Eden) versenyén. Az Európai Bizottság november 11-én hozza nyilvánosságra, hogy Kaposvár és a Zselic térsége is megkapta az Eden-díjat, amelyet abban az évben az akadálymentes, mindenki számára megközelíthető és elérhető turistacélpontoknak ítéltek oda.

2013. december 2. | A városháza Kaposvárt képviselő négytagú delegációja a kínai Xiamen városban kategóriájában harmadik helyezést ér el, s egyben ezüst minősítést kap az „Élhető közösségek” nemzetközi szakmai verseny döntőjében (LivCom díj). A zsűri a természeti és épített örökség megóvását, a környezetvédelmet és a közösségi részvételt díjazta.

2014. január 10. | Szita Károly polgármester Esélyteremtési Díjat kap az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

2014. november 5. | Kaposvár városa oklevelet kap a Magyarrégió országos információs portál által meghirdetett „Magyarország legszebb városa és falva 2014” versenyen elért harmadik helyezéséért.

2014. december 3. | A Nemzeti Színházban tartott gálaesten Oláh Lajosné alpolgármester a városi önkormányzat nevében átveszi a Nem Adom Fel Alapítvány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának elismerő oklevelét, amelyet azért kapott meg Kaposvár, mert vállalásának eleget téve megváltozott munkaképességű embereknek is munkát biztosított.

2014. december 5. | Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata „a fogyasztók érdekében végzett tevékenysége elismeréseként” megkapja a Fogyasztóbarát Település címet. Az oklevelet Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár a Kapos Holding ügyfélszolgálatán adja át Szita Károly polgármesternek.

2015. február 12. | Borhi Zsombor alpolgármester Budapesten átveszi a díjat, amelyet Kaposvár nyert a Megújuló Energiaforrások Bajnokságán. A megyeszékhely a harmadik helyen végzett az ötvenezernél népesebb települések kategóriájában. A díjakat az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ ítélte oda; az indoklás szerint Kaposvár sokat tesz azért, hogy minél több megújuló energiát használjon.

2015. május 22. | Vácon átadják Kaposvár képviselőinek a Kerékpárosbarát Település címet, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adományozott a megyeszékhelynek. A polgármesteri hivatal a Kerékpárosbarát Munkahely címet kapja meg.

2015. október | A városi önkormányzat munkatársai Budapesten átveszik az Arany Rózsa díjat. (Kaposvár lett a Dél-dunántúli régió legvirágosabb városa.)

2015. november 20. | Kaposvár városa a megújuló energiák alkalmazása terén kifejtett erőfeszítéseiért Napenergia díjat kap a Megújuló Energiák Európai Egyesületének (Eurosolar) Magyar Tagozatától. Az elismerést Borhi Zsombor alpolgármester veszi át a Sopronban rendezett Eurosolar-konferencián.

2015. december 3. | A fogyatékossággal élő emberek nemzetközi napja alkalmából különdíjat kap Kaposvár az Európai Bizottság akadálymentes városokat elismerő, Access City elnevezésű versenyén. (A kitüntetés tényét december 8-án jelentik be.)

2015. december 10. | A Somogy Megyei Kormányhivatalban, a Megyei Egészség Fórum évzáró rendezvényén a közszféra kategóriában Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala kapja meg az Egészséges Munkahely plakettet.

2016. január 21. | Borhi Zsombor alpolgármester és Nagy Mariann Réka pályázati referens Budapesten átveszi A Holnap Városáért díjat, amelyet A fenntartható városért kategóriában nyert el Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata.

2016. június 16. | Kaposvár képviselői Budapesten átveszik a Nemzeti Befektetési Ügynökség elismerő oklevelét, mely szerint ismét Befektetőbarát Település lett Kaposvár.

2016. június | Kaposvár megkapja a Klímatudatos Település Díjat. Az elismerést a Nemzeti Regatta keretében adja át az Ecolife üzleti magazin.

2016. október 26. | A Máltán rendezett Eden-konferencián a természetközeli élmény kategóriában – a zselici Csillagpark kínálatával – Kaposvár és a Zselic vidéke kapja meg a Kiváló Európai Desztináció (Eden) kitüntetést.

2016. november 18. | A Szivárvány Kultúrpalotában rendezett díjátadó ünnepségen az ötvenezer főnél népesebb városok kategóriájában ismét Kaposvár kapja meg a Virágos Magyarországért verseny fődíját. — A Magyar Gyermek- és Ifjúságvédelmi Szövetség és a Civil Szervezetek Nemzetközi Konföderációja emlékülésén Kaposvár városa a gyermekvédelem terén tett erőfeszítéseiért megkapja a konföderáció díját.

2017. március 7. | Környezetkímélő autóbuszparkjával Kaposvár az önkormányzati kategóriában elnyeri az E.ON Energy Globe Magyarország-díját.

2017. május 30. | Kovács Kristóf városmárka-referens és Pintér Rómeó városmarketingért felelős polgármesteri megbízott a budapesti Telekom-székházban tartott szakmai konferencia végén átveszi a Magyar Marketing Szövetség díjait. Kaposvár az Országos Városmárka Díjra kiírt versenyen hét kategóriából hatban gyémánt minősítést szerzett, s ezzel a második helyen végzett a hazai települések között. Kaposvár és Siófok versenysikerei miatt Somogy megkapja a Marketingaktív Megye címet.

2017. június 6. | Kovács Katalin, a polgármesteri hivatal környezetfejlesztési igazgatója megkapja a Környezetünkért díjat.

2017. szeptember 15. | Kaposvár az ezüst minősítés mellett az Európa legszebb főterének járó díjat is megkapja az Európai Virágos Városok és Falvak versenyén. A kitüntetéseket Borhi Zsombor alpolgármester veszi át a szlovéniai Podčetrtekben rendezett díjkiosztó ünnepségen.

2017. október 6. | Kaposvár a „fenntartható város” kategóriában megkapja a City Hungary Program elismerését, a Holnap Városáért díjat. A kitüntetést Oláh Lajosné alpolgármester veszi át Budapesten, Pest Megye Önkormányzatának dísztermében.

2017. október 31. | Az építészeti közéletben és az építészeti oktatásban elért kiváló eredményeiért Pro Architectura díjat kap Lőrinczné Balogh Krisztina. Kaposvár főépítésze az Országházban veszi át a kitüntetést.

2017. november 15. | Kaposvár város honlapja nyeri meg Az Év Honlapja pályázatot az Önkormányzatok és települések kategóriában. A díjat a budapesti Park Inn by Radisson Hotelben veszi át Győri Erik szoftverfejlesztő, Kiss Miklós képzőművész, Kovács Kristóf városmárka-referens és Pintér Rómeó tanácsnok. (A versenyt a Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat szervezte.)

2017. november 18. | Kaposvár megkapja az Európai Napenergia díjat. A Megújuló Energiák Európai Egyesületének elismerését Bécsben veszi át Borhi Zsombor alpolgármester.