Életfa

Hagyomány

Életfák a Városligetben

 

Kaposváron 2002 novembere óta családias jellegű hagyomány volt, hogy Szita Károly polgármester élő facsemetéket ültetett a város újszülöttjeinek köszöntésére. Azonban amikor az erre szánt terület 2005-re megtelt, a város közgyűlése egy életfaszobor felállításáról határozott.

Ennek köszönhetően 2006-ban avattuk fel az első életfát. A bronzból készült műalkotás Gera Katalin szobrászművész munkája. A fa leveleit azok a kis rézlapocskák jelentik, amelyekre Gschwindt András kézművesmester gravírozza fel a legifjabb kaposváriak nevét és születési dátumát.

A levélkéket az évente négy alkalommal megrendezett Életfa-ünnepségek keretében helyezzük fel, ahol a felkerülő levelek másolatát minden család személyesen veheti át a polgármestertől. A családias hangulatú rendezvényen gyerekműsor szórakoztatja, valamint fagylalt, illetve – az időjárástól függően – sült gesztenye várja a családokat. Az első életfa 2120 névvel „lombosodott ki”, így újat kellett „ültetnünk”. A város ismét Gera Katalin művésznőt kérte fel annak elkészítésére. Az új fát 2012 májusában avattuk fel, ágaira összesen 3600 kisgyermek neve fér fel. Jelenleg a rendelkezésre álló levélhelyek körülbelül egyharmada várja még ifjú gazdáját.

Úgy véljük, az életfák Kaposvár legértékesebb és legjelentősebb szimbólumai. A legifjabb kaposváriak levélkéinek felhelyezése azért is fontos számunkra, mert ily módon is lehetőségünk nyílik köszönetet mondani a szülőknek, hogy munkájuk mellett gyermeket is vállalnak, ezzel is erősítve a kaposváriak közösségét.

 

Jelentkezés

Hagyományosan a hivatal munkatársai – az anyakönyvből lekért adatok alapján – azon szülőket keresik fel, akiknek gyermekei betöltötték első életévüket, és Kaposváron élnek.

A következő ünnepséget 2018 májusában tartjuk.

A rendezvényről 2018 áprilisában értesítjük a 2016 novembere és decembere között világra jött kaposvári gyermekek szüleit automatikusan, postai úton.

Előfordul, hogy az általunk kiküldött értesítőlevél nem jut el a Kaposváron élő gyermek szüleihez – ez esetben utólagos jelentkezés alapján szoktuk pótolni a hiányosságot.

Amennyiben a fenti feltételek valamelyikének megfelelnek, és a következő ünnepségen szeretnének részt venni, ám mégsem kaptak értesítést, kérjük, töltsék ki az alábbi űrlapot.