Németh István emlékezete

Munkájának folytatója, dr. Kovács-Sebestény Gyula székfoglaló beszédében maga is utalt rá, milyen nagy feladatot jelent átvenni a vezetést az 1911 szeptemberében elhunyt Németh István után, „kinek másfél évtizedes munkássága – a kezdetleges viszonyok közt levő városból – a mai virágzó Kaposvárt teremtette s kinek alkotó szelleme […] a város minden pontján körülvesz bennünket”. (Bereczk Sándor: Kaposvár rendezett tanácsú város története és fejlődése. Budapest, 1925. 31. o.)

Németh István emlékét kétségkívül megbecsülte a város. A képviselő-testület már néhány nappal a halála után, 1911. október elején róla nevezte el a Meggyes utcát. Arcképét, Bacskay Béla művét 1913 júniusában leplezték le a városháza dísztermében, szobrát pedig, Ispánki József alkotását 1939 őszén a mai Berzsenyi parkban. 1929-ben Fekete Gyula ügyvéd helytörténeti könyve is megjelent (Az ötven év előtti Kaposvár és fellendülésének korszaka), amely nagy teret szentelt a városfejlesztő polgármester érdemeinek.

 

Az 1973-ban felavatott emléktáblát azóta felújították

 

Noha a Németh István utca nevét 1952-ben Beloianniszra változtatta a „korszellem”, a polgári kor városvezetői közül mégis Németh István volt az egyetlen, akinek emlékét a szocializmus évtizedeiben sem próbálták meg elfelejteni. A város centenáriumi ünnepségeinek lezárásaként, 1973. december 22-én a Somber épületének falán felavatták az emléktábláját, s egyúttal ismét róla nevezték el Németh István fasornak a Beloiannisz utca Lenin és Virág utca közötti szakaszát. (1904-ben itt telepítettek kettős hársfasort a polgármester kezdeményezésére.)

1987. június 7-én újabb avatóünnepség következett, ezúttal azonban a Balaton közelében: a fonyódi nyári galéria falán lepleztek le emléktáblát Németh István tiszteletére. Weeber Klára szobrászművész alkotását azért helyezték el éppen itt, mert a galéria egykoron a fonyódi fürdőkultúrát is támogató kaposvári polgármester villája volt.

1995-ben Németh István Kör néven hoztak létre új frakciót a kaposvári közgyűlésben a Somogyért Egyesület és a Fidesz tagjai. Az év végén pedig a „városfejlesztő” politikus polgármesterré választásának századik évfordulója alkalmából tartottak ünnepi megemlékezést Kaposváron. Akkori utódja, Szita Károly mondott ünnepi beszédet, mint ahogy újabb emléktábláját is ő avatta fel – 2000. április 27-én – a Kontrássy utcában, egykori lakóházának helyén.

2012-ben Németh István életműve is megkapta az Örökségünk – Somogyország Kincse címet, s 2016-ban róla nevezték el a város történetének egyik legnagyobb beruházási programját.

 
Megosztás: