Visszaszáll a turulmadár

A forradalmak és rendszerváltozások természetes velejárója a jelképek leváltása, illetve a korábban leváltott jelképek rehabilitálása. A kilencvenes évek elejére végbement politikai átalakulás a turulmadarat is visszaröptette a Táncsics Mihály Gimnázium homlokzatára. Bár nem az eredeti szobrot (az bizony eltűnt), hanem egy újabb turult, amelyet Torma János, az iskola technikatanára készített el.

A hányatott sorsú ősmagyar madarat ábrázoló bronzszobrot az 1940-es évek végén, a pártállam berendezkedésekor távolították el az iskola timpanonjáról, hogy helyére egy kivilágítható vörös csillagot szerelhessenek. A rendszerváltozással fordult a kocka, és dr. Miklós Endre tanár úr javaslatára a turul visszafoglalhatta messziről is jól látható támaszpontját.

 

Ismét a homlokzaton őrködik a turul

 

Készítője, az 1952 karácsonyán született Torma János a Táncsics-gimnáziumban érettségizett, diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett, s 1988-ban tanárként tért vissza régi iskolájába. Korábban az 503-as ipari szakmunkásképző intézetben tanított, ahol a fémipari szakkört is ő vezette. Torma tanár úr az 503-as diákjaival együtt még a Lánchíd kicsinyített mását is elkészítette; a különleges alkotás utóbb az Eötvös Loránd Műszaki Középiskola aulájába került.

Természetes volt, hogy a Táncsics új – de a régihez minél jobban hasonlító – turulszobrát Torma János fogja megformálni. A tanár úr azonban egyetlen támpontot talált csak, egy régi fényképet; az állat méreteit ennek segítségével igyekezett az ablakhoz arányítani, később pedig egy kitömött ragadozó madarat is szerzett mintának. A gimnázium múltját anekdotákban megidéző könyv hétköznapibb módon ismerteti Torma tanár úr erőfeszítéseit: „Precíz ember lévén hosszú heteken keresztül dobálta a baromfiudvarban a csirkéket, tyúkokat, mire rátalált a tökéletes, éppen leszállni készülő turulmadár alakjára.” (Mihályfalvi László: Táncsics breviárium. Kaposvár, Szerző, 1996. 353. o.) Az ötvenkilós, acélból készült, két méter szárnyfesztávolságú új turult 1990. március 23-án tették fel a gimnázium Bajcsy-Zsilinszky utcai épületének oromzatára.

Torma János azonban nem állt meg ennél a szobornál: egyebek közt a Dorottya Szálló turulmadara, Somssich Pál, Táncsics Mihály, Eötvös Loránd mellszobra és a Turul Üzletház domborműve is az ő alkotása.

 
Megosztás: