Már enni is lehet Rippl-Rónait…

A több agyvérzés után, veseelégtelenség következtében elhunyt Rippl-Rónai József festőművészt 1927. november 27-én a város által adományozott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra a Keleti temetőben. A kultuszminiszter képviseletében Petrovics Elek, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a művész barátok nevében Márffy Ödön és Csók István mondott búcsúbeszédet. A temetésen Móricz Zsigmond író is részt vett.

Még egy év sem telt el búcsúztatása óta, s 1928. szeptember 10-én a Zárda utcával párhuzamosan nyitott utcát Rippl-Rónairól nevezte el a városi képviselő-testület. Méltán kapta éppen ez a közterület a festő nevét, hiszen Zárda utcai szülőházának telke érintkezett az új utcával.

 

A Rippl-Rónai-torta

 

A Róma villa legnevesebb lakójáról az idők során aztán annyi mindent elneveztek Kaposváron, hogy nem is könnyű összeállítani a leltárt. 1951 őszén a Somogy Megyei Múzeum, egy évtizedre rá az 503. Számú Helyiipari Tanulóiskola vette fel a nevét. Születésének centenáriumát (1961. tavasz) azzal is emlékezetessé tették, hogy a megyei tanács róla elnevezett művészeti díjat alapított, s a múzeum és levéltár előtti – akkor éppen Táncsics Mihály nevét viselő – teret is Rippl-Rónai térre keresztelték át.

1978-ban megnyitott emlékmúzeuma természetesen az ő nevét kapta, de amatőr képzőművészeti stúdió éppúgy viselte a Rippl-Rónai nevet, mint étterem, sőt vonat is. A Kaposváron át Budapest és Zágráb között közlekedő InterCity-járat Rippl-Rónai IC néven került be a menetrendbe 2013. december 15-én, s az első szerelvényt délutáni indulásakor a Keleti pályaudvaron, megérkezésekor a kaposvári vasútállomáson a Rippl-Rónai hazatérése című ünnepi műsorral köszöntötték. Három nappal korábban pedig úgy döntött a városi közgyűlés, hogy a 2001 óta megrendezett Festők Városa Hangulatfesztivál nevét Rippl-Rónai Fesztiválra, röviden Rippl-Rónai Festre változtatja.

A hangulatfesztiválok később is szolgáltak újdonsággal: 2015 májusában, a második Rippl-Rónai Festen már az újonnan megalkotott Rippl-Rónai-süteményből is adtak kóstolót a közönségnek (a torta Pataki Ádám cukrászmester műve volt), s a Kaposvári Egyetem művészeti kara a harmadik, 2016. évi fesztivál idején vette fel Rippl-Rónai József nevét.

 
Megosztás: