Hogyan került csúszórúd a magtárba?

A kaposvári tűzoltók élete a 20. században sem volt egyhangúnak mondható. A Teleki utcai tornyos tűzoltószertárból 1908-ban áttelepültek a Meggyes, a későbbi Németh István utca 5. szám alá, ahol két fabódéban helyezték el az értékes tűzoltó eszközöket. 1914 májusában elhunyt kiváló parancsnokuk, Szabados Imre gyógyszerész; aztán jött a nagy háború, amely az ő világukat is megváltoztatta. A behívások miatt olyan kevés önkéntes tűzoltó maradt, hogy a mellettük működő hivatásosok számát évről évre emelni kellett. Még orosz hadifoglyok munkáját is igénybe vették, hiszen nemcsak a város tűzvédelméről, hanem a sebesült katonák szállításáról is a tűzoltóknak kellett gondoskodniuk. Az önkéntes kaposvári tűzoltótestület 1918 őszén, a forradalom kitörésekor teljesen feloszlott; feladatát a város által fizetett hivatásos tűzoltók vették át.

 

Az új tűzoltólaktanya

 

A húszas évek közepén ismét költöztek: az Esterházy-uradalom régi magtárépületét vették birtokba a volt Meggyes-telken. Ez volt az a granárium, amely még az egykori kaposvári vár köveiből épült… A barokk stílusú épületet – Horváth Andor mérnök tervei alapján – most radikálisan átalakították: falakat törtek át, új falakat emeltek, ablakokat vágtak, lépcsőket húztak fel. Az épület nyugati részében istállót és (továbbra is) terményraktárat, keleti részében tűzoltószertárat és -laktanyát helyeztek el.

A Somogy Megyei Állami Építőipari Vállalat az 1960-as évek végén fogott hozzá itt az újabb építkezéshez – kiderült ugyanis, hogy a csaknem háromszáz éves épület fagerendái elkorhadtak, a tetőszerkezet életveszélyessé vált. Egy fiatal építész, Lőrincz Ferenc tervei alapján teljesen megújult az épület, amelyet 1970. június 25-én avattak fel ünnepélyesen. A vendégek a tűzrendészet megyei parancsnoka, dr. Egyed Dezső kíséretében végigjárták az új laktanyát, „s nagy elismeréssel nyilatkoztak a látottakról, a hatalmas szertárról, ahová az aknán, illetve a csúszórúdon keresztül pillanatok alatt leértek a riasztott tűzoltók. A hírközpont, a hálóhelyiségek – 3–5 ágyas szobákban pihenhetnek a szolgálatban levők –, a fürdő és a mosdó, az étterem és a konyha, a hűtőszekrényes élelmiszerraktár, a tanterem mind-mind azt a célt szolgálják, hogy tűzoltóink nyugodt körülmények között, korszerű technikai eszközökkel ellátva végezhessék nehéz, felelősségteljes munkájukat.” (Somogyi Néplap, 1970. június 26.)

 
Megosztás: