A szálló, amely a szüfrazsett után a bokszbajnokot is befogadta

A kiegyezés után a politikusok is egyre gyakrabban tűntek fel a kaposvári Korona Szálló sokat látott falai között. 1868-ban itt alakult meg a helyi Szabadelvű Polgári Kör, nem egy országgyűlési képviselő tartott beszámolót a fogadóban, és a március 15-ét ünneplő társaság Kossuth Lajosnak is innen küldött táviratot Turinba 1878-ban és 1889-ben. Még 1908-ban is egykori 48-as honvédek részvételével rendeztek március 15-i ünnepséget a Koronában. A Kossuth-szobor 1911. szeptember 3-i felavatása után is ebben a vendéglőben tartották meg a díszebédet.

 

A szocializmus Kapos Szállója

 

1910 februárjában Miss Cicely Corbett, az angol szüfrazsettek egyik vezetője beszélt a mozgalom céljairól a Korona nagytermében, s a következő hónapban itt alakult meg a Nemzeti Munkapárt kerületi szervezete. 1918. november 5-én a nagyteremben bontott zászlót a Kaposvári Munkástanács, 1937-ben pedig az Egyesült Keresztény Párt kaposvári szervezete. 1884 nyarán Tisza Kálmán miniszterelnök, 1925 telén Kéthly Anna országgyűlési képviselő is megfordult a szállóban, s 1946 februárjában Noszlopy Aba Tihamér író-újságíró értekezett a polgári társadalom válságáról a Polgári Demokrata Párt nagygyűlésén. Gyűléseztek itt a szociáldemokraták, a kommunisták és – 1938-ban – a nemzetiszocialisták is.

A szálló a politika minden beavatkozását túlélte, az 1960-as évek erőszakos modernizálását kivéve. A Somogy Megyei Tanácsi Tervező Vállalat és Móring Ede építész erőfeszítéseinek eredményeképpen, öt évig tartó munkálatok után, 1967. október 31-én adták át az ismét átépített és már Kapos Hotelnek nevezett szállodát, amely külsejében nem is emlékeztet egykori szecessziós önmagára. A modernizált épület szakított a kaposvári hagyományokkal, így a jellegzetes sarokkialakítással is. Az egy emelettel megfejelt szállodai szárny kockahomlokzatot kapott, a szobák dobozokként jelennek meg.

Az avatáson az MSZMP Központi Bizottságának három tagja is megjelent: Sebes Sándor, Tausz János és Németh Ferenc. A szállóban hetvennyolc szobát alakítottak ki 188 ággyal, a szobák többségében rádió, tévé és telefon is volt. Az épület étteremmel, bisztróval, presszóval, önkiszolgáló étteremmel és bárral állt a vendégek rendelkezésére. Mindezt Papp László, a háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó is megtapasztalhatta, aki családjával együtt még azon az őszön az újonnan megnyílt hotelben vendégeskedett.

A kaposvári belváros hangulatától idegen épület régi arcának helyreállítása azóta is folyamatosan foglalkoztatja a helyieket. Az elképzelések szerint ismét manzárdtetős lesz a szálloda…

 
Megosztás: