A háború és a betegség szorításában

Az 1911 végén polgármesterré választott dr. Kovács-Sebestény Gyula gazdag volt ötletekben, és kedves eszméihez kitartóan ragaszkodott. Igényt tartott rá, hogy mindig ő legyen a kezdeményező. Imponáló akaratú, józanul mérlegelő, egyenes lelkű, erős vezető volt, önálló gondolkodású emberként igyekezett függetleníteni magát a pártok és érdekcsoportok befolyásától. Kortársai – akárcsak Németh István esetében – puritánságát és szerénységét említették a legrokonszenvesebb tulajdonságai között. Mindig sokat jelentett a számára a család (felesége odaadóan ápolta betegsége hosszú hónapjaiban) és a református vallás. A Belső-somogyi Református Egyházmegyében is tisztséget vállalt.

Hivatali időszakában alakult meg a Kaposvári Szépítő Egyesület, amelynek egyik vezetője ő maga volt. Polgármestersége alatt új területeket szerzett meg a város – például a Kecel-hegyen –, kidolgozták a Honvéd gyakorlótér rendezési tervét, s elhatározták, hogy modern közvágóhidat építenek. 1914-ben kibővítették a Nyugati temetőt.

Azonban nemcsak elődjének nehezen követhető példája nehezítette meg a munkáját (tehát az a magasra tett mérce, amit Németh István eredményei jelentettek), hanem az első világháború és a betegség is. A polgármester számos fejlesztési elképzelését hiúsította meg a nagy háború. Már előkészítették az általános útburkolási programot, de a mozgósítás megakadályozta a végrehajtást. Mivel a háborús években sok ezer kaposvári kapott behívót, a munkaerőt pótlandó a polgármester közbenjárására folyamatosan érkeztek hadifoglyok a városba, a legtöbben közülük a mezőgazdaságban és a cukorgyárban dolgoztak.

A város első embere 1916 elejétől fogva betegeskedett. Akadtak ugyan időszakok, amikor jobban érezte magát, s már-már orvosai is csodáról beszéltek, a tbc azonban nem kegyelmezett. Gyógykezeléséből 1916 őszén tért vissza Kaposvárra, de a rövid javulás után mindig rosszabb és rosszabb lett az állapota. Mégis megpróbált kitartani, s csak akkor hagyta el a hivatalát – alpolgármesterének, az amúgy szintén tehetséges dr. Kovács Somának engedve át az irányítást –, amikor fizikailag már képtelen volt a munkára.

A következő tavaszon elhunyt dr. Kovács-Sebestény Gyula azon három polgármester közé tartozik, akiről utcát neveztek el Kaposváron.

 
Megosztás: