A festő, akinek Kaposváron is „Róma” volt a világ közepe

A Róma villa Gundy György halálával elvesztette énekművészként híressé vált tulajdonosát, ugyanakkor mind közelebb került ahhoz, hogy a leghíresebb kaposvári képzőművész birtokába jusson. A villát először Brandt József nyugalmazott alezredes vásárolta meg a Gundy-örökösöktől, tőle pedig 1908-ban Dobossy Pál, aki azonban nem kívánta megtartani. Rippl-Rónai József érdeklődését ugyanezen a nyáron keltette fel a csinos épület. A kaposvári festőművész éppen Kunffy Lajosnál vendégeskedett Somogytúron, amikor megtudta, hogy „szabad a vásár”. 1906. évi fővárosi kiállításának jövedelméből jutott pénz a tranzakcióra, s Rippl-Rónai, aki hagyta, hogy Kunffy rábeszélje az üzletre, 1908. július 23-án – feleségével, Lazarine Baudrionnal együtt – meg is vásárolta a gazdag múltú, de még mozgalmasabb jövő előtt álló (majdan emlékmúzeummá, később pedig látogatóközponttá alakuló) Róma-hegyi villaépületet.

 

Rippl-Rónai festménye, A Róma villa ősszel (1914 körül)

 

A hatszobás, parkkal körülvett ház éppen megfelelt nekik; augusztusban be is költözött a házaspár. „Rippl-Rónai számára meghatározó tényező volt a mindenkori otthona. Új háza az otthonkultuszt hirdeti. […] A park mellett gyümölcsös, legelő, elkerített állatfarm, szántóföld tette ki a tízholdas birtokot. A gyerekek csacsin nyargaltak, az öregek kugliztak. Az egész Róma villa a művész-gazda alkotótevékenységét szolgálta.” (Horváth János: Rippl-Rónai művészete. Kaposvár, Kaposvár M. J. Város Önk., 2016. 97. o.) Rippl-Rónai József sikeres emberként is a Róma-hegyen vásárolt villában töltötte idejének jó részét, itt alakította ki mozaikos, általa „kukoricásnak” nevezett stílusát. Miután kiderült, hogy az épületet nehéz kifűteni, a teleket Budán, a Kelenhegyi úton bérelt műteremházban töltötték ugyan, a kaposvári villa azonban így is ikonikus helyszíne maradt Kaposvár művészeti életének.

Ezt a szerepet a villa felé irányuló hatalmas vendégjárás még hangsúlyosabbá tette. Elzarándokolt ide – mások mellett – az írók közül Ady Endre, Bródy Sándor és Móricz Zsigmond, a képzőművészek köréből Bernáth Aurél, Galimberti Sándor és Medgyessy Ferenc. Bír hívatlan látogató is akadt: a húszas évek elején ugyanis betörtek a kaposvári villába. (Az első világháború kitörésekor pedig az hozott rendkívüli izgalmat az éppen Franciaországban vendégeskedő Rippl-Rónai életébe, hogy a gall parasztok kémnek nézték.)

A Róma-hegyi ház évtizedekkel a festő halála után is jelképe egy különleges pályafutásnak, s bizonyítéka annak, hogy nemcsak Kaposvárról Párizsba, hanem Párizsból Kaposvárra is vezethet a művészi életút…

 
Megosztás: