Csokonai Vitéz Mihály emlékezete

A jeles poéta nevét mindenekelőtt 1798. évi látogatása és vígeposza, a Dorottya kapcsolja Kaposvárhoz, de a somogyi megyeszékhelyen később is iparkodtak megőrizni az emlékezetét.

Dr. Takáts Gyula és dr. Kanyar József, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság irányítói 1949. február 19-én jubileumi Csokonai Vitéz Mihály-emlékestet rendeztek a városháza dísztermében (melynek során Takáts Gyula felolvasta A 150 esztendős Dorottya című írását). Az irodalmi rendezvények később is meghatározó elemei maradtak a kibontakozó Csokonai-kultusznak, így például 1973 novemberében magyar költők és a Csiky Gergely Színház művészeinek közreműködésével Csokonai születésének kétszázadik évfordulója alkalmából tartottak emlékünnepséget a megyei könyvtár előadótermében.

 

Csokonai Vitéz Mihály, Fritz János szobra

 

1960. február 6-án a költő tiszteletére emléktáblát lepleztek le a Dorottya házon, este pedig a Béke, azaz a volt Turul Szállóban (amelyet a hetvenes években Dorottya Szállónak neveztek el) megtartották az első Dorottya-bált. 1977. február elején – az ekkor első ízben megrendezett farsangi napok keretében – Kovács Ferenc városi tanácselnök a Dorottya ház mellett adta át a közönségnek a költő mellszobrát, Fritz János alkotását, két esztendő múlva pedig Gera Katalin szobrászművész Dorottya-domborműve kapott helyet az épület kapualjában. A helyreállított egykori tiszttartói lakot (azaz magát a Dorottya házat) 1985 őszén nyitották meg.

A megyeháza nyugati oldalán kialakult közterület 1908-tól 1972-ig Csokonai nevét viselte, a megyei könyvtárhoz vezető utcát pedig 1972-ben keresztelték el róla. 1989-ben Csokonai Vitéz Mihály nevét vette fel a tanítóképző főiskola, ahol színkört, galériát, kiadót és szakkollégiumot is elneveztek a „víg poétáról”. 1994. április 29-én itt, a főiskolán avatták fel a Gera Katalin által készített Csokonai-díszkutat (amelyet 2005-ben a Guba Sándor utcába helyeztek át). Természetesen országos vers- és prózamondó verseny is viseli a nagy költő nevét (az elsőt 1992 februárjában rendezték meg Kaposváron), mint ahogy a gyakorlóiskola is Csokonai nevét kapta meg 2016-ban.

 
Megosztás: