Barcza és Dankó muzsikált, Ady és Móra felolvasott a Koronában

A régi Kaposváron nem csupán földrajzi értelemben foglalt el központi helyet a főtéri vendéglő, fogadó és szálló: a Korona. Noszlopy Aba Tihamér, a város jó ismerője szerint a Korona a dualizmus korában társadalmi és kulturális központja volt „az akkor még sáros, poros, rendezetlen, de gondtalan vidám és úri kis Kaposvárnak”, s ráadásul sokáig egyike a megyeszékhely kevés számú emeletes épületének.

A Korona minden bizonnyal ekkor, a boldog békeévekben élte fénykorát, bár a 20. század elején már két előkelő versenytársa is várta a vendégeket: az Erzsébet és a Turul Szálló. A Koronában – amelynek helyén hajdanában Fekete Sas néven is állt vendéglő – kiváltképp az értelmiség találkozott, és a megyegyűlésekre érkezett törvényhatósági bizottsági tagok látogatták. Folyamatosan fejlesztették az épületet: a földszinten 1868 októberében megnyílt az új kávéház, 1878 nyarán az új étterem. Utóbbi alkalommal Barcza József, azaz a híres Szimpliciusz cigányzenekara szórakoztatta a közönséget. A világot járt banda mindig szívesen muzsikált a Koronában, amely más kulturális rendezvényeket – színielőadásokat, irodalmi esteket – is gyakran befogadott.

 

 

Álljon itt néhány azon események közül, amelyek nemcsak a többször megújult és átépített Korona fogadónak, hanem Kaposvárnak is rangot adtak a 19–20. században. A kaposvári közönség itt láthatta először a Hamletet (még a reformkorban), 1875 tavaszán a fogadó termében lépett fel Prielle Kornélia, a Nemzeti Színház művésze, s 1895 nyarán a Koronában muzsikált Dankó Pista cigányprímás és nótaszerző zenekara is (bár nem nagy sikerrel). 1900 májusában itt szállt meg Friedrich von Beck-Rzikowsky táborszernagy, a Monarchia fegyveres erőinek vezérkari főnöke. 1903. szeptember végén a Korona Szálló nagytermében alakult meg a Kaposvári Zenekedvelők Egyesülete, 1908 márciusában a Kaposvárra látogató Kiss József költő, 1926-ban és 1928-ban Móra Ferenc író tartott felolvasást a nagyteremben. 1922-ben Martyn Ferenc képkiállítását tekinthették meg a művészetbarátok, s 1926. augusztus elején a Korona Szállóba hívta össze alakuló közgyűlését a Somogy Futball Club, a Dél-Dunántúl első profi labdarúgócsapata is. 1928 elején a szállóban rendezték meg az első kaposvári amatőr bokszversenyt.

A Koronához kötődő legemlékezetesebb kulturális esemény valószínűleg Ady Endre 1909. novemberi felolvasóestje volt…

 
Megosztás: