A főtéren már nem csak a templomban harangoznak

Az 1980-as évek végén kezdődött rendszerváltozás a városháza történelmi-politikai tartalmú jelképei közül csak a diktatúrához szorosan kötődőeket távolította el. Az ötszintes, negyven méter magas torony tetején évtizedekig trónolt a vörös csillag – akkor azonban újra bebizonyosodott, hogy még a csillagok sem örök életűek.

Azóta persze új emlékhelyekkel és műalkotásokkal gyarapodott az immáron egy évszázadnál is öregebb városi székház és környéke. 2004 végétől a Kaposvár számára 1712-ben letelepedési engedélyt kibocsátó Esterházy Pál hercegre hívja fel a figyelmet emléktábla (Gera Katalin szobrászművész alkotása), 2005 márciusában pedig a kommunizmus áldozatainak emléktábláját, Gschwindt András művét is felavatták a városháza falánál. (Ekkor dr. Szijártó István nyugalmazott egyetemi docens és a Gulagot megjárt Keményfi Béla mondott beszédet.) Az épületbe belépők 1999-től a díszpolgárok, 2003 óta a polgármesterek és tanácselnökök emléktáblájával is találkozhatnak – mindkettő Fábián Éva és Gschwindt András munkája –, és 2013 márciusától fogva – a külső falon – Siposs Géza egykori városi főjegyzőjével is, aki 1890-től több évtizeden át töltötte be hivatalát.

 

A kommunizmus áldozatainak emléktáblája

 

A kilencvenes években egy ideig a nagyteremben volt látható Z. Soós István festőművész monumentális alkotása, amelyet Kaposvár 1686. évi visszavívásáról készített. 2006 augusztusában a díszes lépcsőházban helyezték el az újabban sok viszontagságot megélt „Gugyuló Jézus”-szobrot, 2008 januárjában pedig a városháza mellett avatták fel Bors István szobrászművész Alakoskodóját, amely még a hetvenes években készült.

A toronyban 2002 nyarán szólalt meg először a harangjáték. Az óránként zenélő berendezést Szita Károly polgármester ötlete alapján szerelték fel; a tizennyolc harangot számítógép vezérli. 2013. február 13-án erre a toronyra is kitűzték a székely zászlót, amivel azt hangsúlyozta a somogyi székváros, hogy kiáll az erdélyi magyarok mellett a nemzeti szimbólumok szabad használatáért folytatott küzdelemben. A gesztusért utóbb levélben mondott köszönetet Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármester.

 
Megosztás: