Szabadságharcosok a megyeházán

Az eltelt évszázadok alatt számos híres ember fordult meg a kaposvári megyeházán. A legnevezetesebb látogató talán a magyarországi körutazáson levő Ferenc József császár volt 1852 nyarán, de később az uralkodó volt szárnysegédje, Horthy Miklós is betért az impozáns épületbe – erre mindhárom kaposvári látogatása során szakított időt. (2015. augusztus 22-én, a két világháború közötti társadalom és kultúra tárgyában rendezett kaposvári konferencián egyébként a kormányzó unkája, ifj. Horthy István is előadást tartott vármegyeháza dísztermében.)

1874 őszén a jeles kultuszminiszter, Trefort Ágoston, tíz év múlva Tisza Kálmán miniszterelnök tette tiszteletét a megyeházán, s 1878 tavaszán ugyanitt került sor Blaha Lujza első kaposvári felléptére. 1890-ben Holub Emil afrikai utazó, 1901-ben pedig egy volt szabadságharcos, báró Luzsénszky Félix (1856–1921) tartott élménybeszámolót a megye székházában. A kassai születésű Luzsénszky a búrok oldalán küzdött Dél-Afrikában, meg is sebesült, s hazatérve felolvasó körútra indult az országban.

 

Báró Luzsénszky Félix

 

1920 novemberének utolsó napjaiban Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök beszédeit hallgathatta meg a közönség a nagyteremben, 1931 áprilisában a megyeházán szállt meg Gömbös Gyula honvédelmi miniszter, 1946 végén pedig a parasztpárti Erdei Ferenc tartott itt előadást a belpolitikai helyzetről. 1947 tavaszán Szabó Lőrinc, majd Tersánszky Józsi Jenő felolvasása következett. 1974 elején Káldy Zoltán evangélikus és Bakos Lajos református püspök tárgyalt a megyei tanács vezetőivel, ugyanez év decemberében pedig a Svájcból hazafelé tartó Sütő András író látogatta meg a megyeházát.

1948. május 30-án itt rendezték meg a kommunista és a szociáldemokrata párt helyi szervezeteinek egyesülési konferenciáját, s a Központi Vezetőség küldöttjeként Révai József szónokolt a nagyteremben. 2012. február 25-én egy ettől merőben eltérő szellemiségű ünnepi emlékülést tartottak a csaknem kétszáz éves épületben, ezúttal nem egy dél-afrikai, hanem egy hazai szabadságharcos főszereplésével: a kommunizmus áldozatainak emléknapján Wittner Mária országgyűlési képviselő mondott beszédet…

 
Megosztás: