Képek a bőröndben és az út mentén: műveiben tovább él a mester

Rippl-Rónai József életművének népszerűsítésében találékonynak bizonyult az utókor, a legtermészetesebb módon azonban a kiállítások tartották elevenen a festőművész emlékezetét. A számtalan tárlat közül most persze csak néhányat tudunk megemlíteni.

1928 és 1937 decemberében a budapesti Ernst Múzeum, 1947 végén a Nemzeti Szalon rendezett emlékkiállítást, halálának 30. évfordulóján pedig a kaposvári múzeum. A Magyar Nemzeti Galériában 1961. június 30-án kezdődött a festőművész „centenáris” kiállítása (Genthon István művészettörténész rendezte), s 1998. március 12-én szintén a Galéria nyitott gyűjteményes Rippl-Rónai-kiállítást. (Az utóbbi alkalommal a Róma villa anyagát Budapestre szállították, s a kiállítást Franciaországban, Brüsszelben és Frankfurtban is bemutatták.) 2006 áprilisában ismét Frankhonban nyílt tárlat a Róma-hegyi művész alkotásaiból, mind a főváros Levallois nevű városrészében, mind a Párizsi Magyar Intézetben.

 

A festő műtermében

 

1995 tavaszán Horváth János művészettörténész rendezett emlékkiállítást a Somogy megyei múzeumban, s 2010 tavaszán ugyanott nyílt meg – Rippl-Rónai és a Nabis címmel – a dr. Géger Melinda művészettörténész rendezte kiállítás. A következő év során – a festő születésének 150. évfordulójára való tekintettel – még sűrűbbé vált a tárlatnaptár. 2011 májusában harmincnégy somogyi képzőművész közös kiállítására került sor a kaposvári múzeumban, akik így tisztelegtek Rippl-Rónai József előtt, míg a Vaszary Képtárban Rippl-Rónai és Medgyessy címmel nyílt tárlat az Antal–Lusztig-magángyűjtemény anyagából. Augusztusban az újjáépített Együd Árpád művelődési központban kezdődött emlékkiállítás (egyébként 1973 nyarán, a Somogyi Képtár megnyitásakor is Rippl-Rónai műveit mutatták be); november 17-én már a tízezret is elérte a látogatók száma az Agórának is nevezett központban. Október 25-én a Szépművészeti Múzeumban, egy nappal később a Magyar Nemzeti Galériában nyitottak újabb tárlatot.

2014 májusában Kaposváron, a Róma villában tették közszemlére Rippl-Rónai József első világháborús rajzait, amelyek egy kofferből kerültek elő; júniusban Csíkszereda következett, ahová a festőművész kilencvenöt képét küldte el a Rippl-Rónai Múzeum; decemberben megint a Magyar Nemzeti Galéria vétette magát észre a Rippl-Rónai és Maillol – egy művészbarátság története című kiállítással.

2016. május elején pedig a megyeszékhely felé vezető legforgalmasabb főutak mentén húsz óriásplakáton mutatta be Rippl-Rónai József munkásságát a kaposvári önkormányzat…

 
Megosztás: