Rákóczi és Kaposvár

II. Rákóczi Ferenc és bujdosótársai hamvainak hazahozatala alkalmából 1906. október 28-án díszgyűlést tartott a városháza dísztermében Kaposvár város közönsége. Rákóczi érdemeit jegyzőkönyvbe iktatták, s elhatározták, hogy a „nagyságos fejedelem” és Thököly Imre koporsójára – tehát Kassára és Késmárkra – koszorút küldenek.

A nagy újratemetés ma is élő emléke, hogy ugyanez év decemberében II. Rákóczi Ferenc tiszteletére Rákóczi térnek nevezte el a Gabonapiacot a városi képviselő-testület. Az „Istennel a hazáért és a szabadságért” jelszóval megalkuvás nélkül küzdő politikus emlékezetét persze nem csak a színháznak is helyet adó tér élteti a függetlenségi hagyományaira büszke Kaposváron. Róla nevezték el az 1923-ban zászlót bontott Kaposvári Rákóczi Sport Clubot (az már más kérdés, hogy a sportegyesületet egy időben Kinizsire keresztelte át a politika), s 1953-ban, a 250 évvel azelőtt kezdődött Rákóczi-szabadságharc évfordulóján a rokkanttelepi tanoda is a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola nevet kapta. Az iskolában 1967 tavaszán a fejedelem szobrát is felavatták.

 

II. Rákóczi Ferenc Mányoki Ádám festményén

 

Azt a rövidhullámú adót, amely az 1956-os forradalom napjaiban Kaposváron kezdte meg működését, nemcsak Szabad Somogy Rádiónak, hanem Rákóczi Rádiónak is nevezték, mint ahogy az Édosz-mozi is a Rákóczi nevet vette fel 1970 augusztusában. Az ezredforduló után jelent meg a megyeszékhelyen a Rákóczi Szövetség: ifjúsági tagozata az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskolában jött létre 2008 nyarán, kaposvári tagszervezete pedig a megyei könyvtárban 2009 őszén.

II. Rákóczi Ferenc édesanyjáról, Zrínyi Ilonáról polgári leányiskolát, majd általános iskolát, mostohaapjáról, Thököly Imréről utcát neveztek el, s a Rákóczi-szabadságharc több katonai vezetőjének neve is felkerült a városi utcanévtáblákra. Így lett Kaposváron Esze Tamás utca és Vak Bottyán utca (1957), Balogh Ádám utca (1964) és Bercsényi Miklós utca (1974). Ugyancsak része a Rákóczi-legendáriumnak, hogy a toponári városrészben 1972 óta a Mikes Kelemen utcában, 1984 óta pedig a Rodostó utcában is sétálhatunk…

 
Megosztás: