Petőfi és Kaposvár

Ugyan Kossuth Lajos – a források szerint – egyszer sem járt Kaposváron, a kor másik jelképes alakja: Petőfi Sándor viszont egy ízben útba ejtette Somogy megye székvárosát. A vándorszínészettel átmenetileg felhagyó költő 1841 őszén Mohácsról Pécs, Szigetvár, Kaposvár, Keszthely, Sümeg és Szombathely érintésével ment Sopronba, onnan pedig Pozsonyba, majd Pápára. Útjáról 1842. július 7-én kelt levelében számolt be, de kaposvári tapasztalatait nem részletezte.

A forradalmár-költő alakja és neve később is több ízben felbukkant a várostörténetben. Kisfaludy Atala kaposvári költőnőt az 1870-es évek végén rendes tagjai közé választotta a Petőfi Társaság. E jeles irodalmi egyesület főtitkára, Szávay Gyula azon az emlékünnepségen is előadást tartott, amelyet Petőfi Sándor születésének 100. évfordulója tiszteletére 1923. január 13-án rendezett a kaposvári színházban a Magyar Nemzeti Szövetség Somogy Megyei Köre.

 

Petőfi Sándor 1845-ben Barabás Miklós rajzán

 

Már 1880 körül Petőfiről nevezték el a város egyik utcáját, s 1954-ben egyik központi terét is – akkor, amikor itt állították fel a költő szobrát, Ispánki József alkotását. 1963-tól fogva a toponári iskolában, 1973-tól a Petőfi Sándor Általános Iskola előtt is szobra állt kiváló lírikusunknak. Mert az 1886-ban megnyílt és az 1990-es évek közepéig működő kaposvári iskola éppúgy Petőfi Sándor nevét viselte, mint 1981-ig az 1948-ban létrehozott Bajcsy-Zsilinszky utcai óvoda. A városi közgyűlés 1998 elején Petőfi Sándor Óvodának nevezte el a Petőfi utcai óvodát, s a költő mellszobrát is ide helyezték át a volt Petőfi-iskola udvaráról.

De nemcsak az oktatás, hanem a sport területéről is hozhatunk példát. A kaposvári vasgyár egyesületeként 1927 nyarán alakult meg a Cseri Petőfi Testedző Egyesület, amely a következő évben Petőfi Atlétikai Club néven egyesült a Kaposvári Atlétikai Clubbal. (1935-ben aztán ez az egyesület és a Kaposvári Rákóczi Sport Club fuzionált.)

S azt sem feledhetjük, hogy 1975. május 30-án az akkori Kalinyin városrészben felavatták a százharminc négyzetméter alapterületű Petőfi Sándor Emlékkönyvtárat.

 
Megosztás: