Emlékmúzeumból látogatóközpont

Az 1978-ban emlékmúzeumként megnyílt egykori Rippl-Rónai-villa hamar népszerű célpontjává vált a kulturális kirándulásoknak. Átadásának évében 4338 látogatója volt, akiknek soraiban még politikusok is feltünedeztek. 1978 októberében az MSZMP Politikai Bizottságának két tagja, Fock Jenő volt miniszterelnök és Aczél György, a Minisztertanács elnökhelyettese tette tiszteletét, a következő májusban Pozsgai Imre kulturális miniszter, júniusban Lázár György miniszterelnök… A rendszerváltozás után külföldi államférfiak és diplomaták is felkeresték a villát, köztük – 2004 novemberében – Stjepan Mesić horvát köztársasági elnök. A művészvilág képviselői persze mindig otthon érezték magukat a Róma-hegyen a villát 1979 októberében felkereső Amerigo Tot szobrászművésztől a szülővárosát több évtized után 1984 őszén viszontlátó Juan Gyenes fotóművészig.

 

A Róma villa napjainkban

 

A Magyar Nemzeti Galéria a kilencvenes években ismét felújított (és másfél év után 1997. április 2-án újra megnyitott) emlékmúzeum képzőművészeti anyagának felhasználásával rendezte meg 1998-ban a festő gyűjteményes kiállítását.

A leglátványosabb átváltozásra másfél évtized múlva került sor. 2012. október 26-án nyílt meg az európai uniós támogatással újjávarázsolt Róma villa, ahol föld alá süllyesztett, színvonalas szolgáltatásokat nyújtó látogatóközpont épült fogadótérrel, pénztárral, emléktárgybolttal. Megújultak a sétányok, a kapuk, a villa és a műteremház homlokzata, sőt a birtokhoz tartozó méhes ház is. A látogatóközpontban 2013 nyarán a rekonstruált budai Andrássy-ebédlőt is felavatták, amelynek berendezését – gróf Andrássy Tivadar megrendelésére – eredetileg Rippl-Rónai József tervezte a 19. század végén. A szecessziós magyar iparművészetben mérföldkőnek számító, de a második világháborúban elpusztult ebédlő mása Horváth János Milán művészettörténész és L. Balogh Krisztina építész tervei alapján készült el.

A Róma villa állandó tárlata 2014 májusában megkapta Az Év Kiállítása díjat, s az emlékmúzeum 2016 elején az Örökségünk – Somogyország Kincse cím birtokosa lett. De talán mégsem a büszke kitüntetések közvetítik legjobban a villa „kulturális üzenetének” lényegét, hiszen az egykori tulajdonos, Rippl-Rónai József is úgy lett a művészeté és a nagyvilágé, hogy közben megmaradt kaposvárinak. Erre sokkal alkalmasabb a 2014 tavaszától fogva megrendezett Nárciszünnep, amely tárlatokkal, koncertekkel, kézművesvásárral és családi programokkal látogatók százait vonzza a villához a festő kedves növényének virágzása idején, s egyúttal segít megőrizni a művész emlékezetét.

 
Megosztás: