Számítógépeket kapnak a magányos kaposvári idősek

Az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszáló programban 5000 fő számára biztosítanak laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. Kaposváron és Sántoson hetente kétszer közfoglalkoztatásban dolgozók segítik 141 idős mindennapi életét, magányának enyhítését.

Magyarországon – az európai országokhoz hasonlóan – az egyik legjelentősebb társadalmi kihívás az elöregedés: a lakosság közel 4,5%-a, mintegy 430 ezer ember 80 év feletti, és az előrejelzések szerint ez a szám 2050-ig két és félszeresére nő. Az ebben rejlő problémakör nemcsak a szociálisan és egészségügyileg rászorulókat, hanem az idős korosztály túlnyomó többségét is érinti.
Amint az egy 2013-as felmérésből is nyilvánvalóvá vált, az idősek három legfőbb problémája a magány, a bűncselekményektől való félelem és a kognitív képességek csökkenése.

Az Idősügyi Infokommunikációs Program felelőse, Jeneiné dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos a program célját a következőképpen fogalmazta meg: „a kormány célja, hogy a korszerű infokommunikációs eszközök hozzájáruljanak az idősek életminőségének javításához, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentéséhez, munkavállalásuk elősegítéséhez, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez, továbbá új munkahelyek létrehozásához.”

A rendszer működtetése a településenként kialakított diszpécserszolgálatok feladata lesz, amelynek munkatársai Skype-on keresztül naponta, személyesen pedig heti gyakorisággal tartják a kapcsolatot a résztvevőkkel, így enyhítve az idősek magányérzetét. A program másik fontos eleme a bűnmegelőzés, amelyben szintén nagy szerepet kap a résztvevő idősek számára ingyenesen biztosított számítógép és internet elérés, hiszen ezen eszközök segítségével vehetnek részt az idősek az ORFK által tartott online bűnmegelőzési skype-konferenciákon. A program az időskorral együtt járó egészségügyi kockázat – a demencia – megelőzésére is megoldást kínál: a Budapesti Műszaki egyetemmel együttműködve olyan számítógépes játékokat fejlesztettek ki, amelyek egyrészt a magányt enyhítik, másfelől hozzájárulnak a kognitív képesség csökkenésének megakadályozásához, frissen tartják a használók szellemi képességeit.

– Három évvel ezelőtt indítottuk be Kaposváron a Segítő Kezek Programot. Az a 40 segítő, akit ezért foglalkoztatunk, ha kell takarít, ha kell bevásárol vagy csak beszélget egyet azokkal a magányos idősekkel, akik már nem tudják elhagyni a lakásukat. Hetente kétszer mennek a segítőt, akik mostantól már oktatni is fogják a rászoruló időseket, hogy megtanulják használni a számítógépeket – mondta el Szita Károly az egyik számítógép átadásán, melyet a 83 éves Máté Sándorné, Rózsika néni kapott.

Kaposváron a számítógépeket januárban kezdték el kiszállítani az idősek részére, és hamarosan az internetelérés biztosító mobilinternetes eszközöket is megkapják.

Az Idősügyi Infokommunikációs Modellprogram 2015. szeptember 1. és 2017. augusztus 31. közötti tapasztalatai igazolták, hogy az infokommunikációs eszközök jelentősen javítani tudják az idősek életminőségét. A számítógépnek és internet-hozzáférésnek köszönhetően bővült, mélyült az idősek kapcsolati hálója, magányosságuk enyhült, emellett a kognitív frissességük megőrzése érdekében aktív felhasználóivá váltak a számítógépes játékoknak. A bűnmegelőzési skype konferenciák segítségével pedig az ellenük irányuló bűncselekmények számát is csökkenteni lehet.

A Segítő Kezek Idősügyi Infokommunikációs Modellprogramot városunkban a Kaposvári Szociális Központ vezetője Turnár Jánosné igazgató koordinálja, de a program központi irányítója és a résztvevő közfoglalkoztatottak munkáltatója a Segítő Kezek Nonprofit Kft.

 
Megosztás: