Megkezdődhet a 67-es gyorsforgalmi út építése

– Várostörténeti pillanat a mai – emelte ki a 67-es gyorsút kivitelezői szerződésének ünnepélyes aláírásakor Szita Károly a Városházán. A polgármester megjegyezte: valamennyi kaposvári beruházásnak és fejlesztésnek az a célja, hogy a kaposváriak jobban éljenek. Így van ez a 67-es gyorsút kapcsán is, hiszen sikeres, dinamikusan fejlődő, a helyieknek és a környéken élőknek munkát, megélhetést biztosító helyi gazdaság nem létezik korszerű közlekedési infrastruktúra nélkül – tette hozzá.

– Amikor Orbán Viktor miniszterelnök úr évekkel ezelőtt bejelentette, hogy 2018-19-ig igyekszik a kormány valamennyi megyeszékhelyet, köztük Kaposvárt is bekötni hazánk gyorsforgalmi úthálózatába, az számunkra felért egy lottóötössel. Már annyiszor ígérték meg korábbi kormányok és országgyűlési képviselők ezt a fejlesztést, s már annyiszor csalatkoztunk, hogy a 2015 októberi megállapodásunk, a fejlesztés konkrét felvállalása igazi mérföldkő lett ebben a történetben – jegyezte meg Szita Károly.

Azt, hogy a kétszer kétsávos gyorsút megépülése összesen hány munkahelyet hoz majd, mennyivel növeli meg a cégek lehetőségeit, azt most még nem lehet megmondani, a polgármester azonban biztos abban, hogy komoly versenyhátrányt sikerül ezzel leküzdenie Kaposvárnak, s a fejlesztés révén végre egyről a kettőre léphet a város.

– A korszerű infrastruktúra ugyanis növeli tőkevonzó képességünket, hozzásegíthet bennünket a gazdasági növekedéshez, a teljes foglalkoztatottság eléréséhez. Ahhoz, hogy a kaposváriak dolgozhassanak, s munkával biztosíthassák önmaguk és családjuk megélhetését. Ez nemcsak a kormány törekvése, hanem nekünk, kaposváriaknak is az – tette hozzá a polgármester.

– Korszerű közlekedési infrastruktúra és a megyeszékhelyek, nagyvárosok versenyképessége nélkül nem lehet versenyképes a gazdaság, nem jöhet létre növekedés – jegyzete meg a szerződés aláírásakor dr. Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, aki hozzátette: kulcsfontosságú, hogy ezeknek a régiókat erősítsék.

A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. elnök-vezérigazgatója, Nagy Róbert ismertette a fejlesztés részleteit. Az új, gyorsforgalmi út Somogyaszalót, Mernyét, Mernyeszentmiklóst, Vadépusztát és Somogybabodot kerüli el. Lesz, ahol új szakaszt létesítenek, másutt pedig a jelenlegi főutat építik majd át. A mostani ütem részeként 33,2 kilométeren lesz 2×2 sávos gyorsforgalmi út, amelyben körforgalmakat, külön szintű csomópontokat, vadátjárót is építenek majd, valamint a teljes vadvédelmet meg fogják valósítani a kivitelezők.

 
Megosztás: