Kaposvár megkezdi a felkészülést az Entente Florale versenyre

Mint a legvirágosabb magyarországi város, Kaposvár képviseli hazánkat Európában az Entente Florale versenyen. A Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen első helyezést elérő megyeszékhelyen már megkezdődtek a felkészülési munkálatok, a városvezetés számára azonban az a legfontosabb, hogy a kaposváriak együtt érjék el a közös sikert. A témában Borhi Zsombor alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a Városligetben.

– Ez a verseny jó lehetőség arra, hogy megmutassuk magunkat Európának, megmutassuk azt, hogy milyen gyönyörű helyen élünk. Felhívhatjuk vele a figyelmet arra, hogy habár egy komoly elismerést már megkaptunk, itt nem állunk le. Tovább dolgozunk azon, hogy Kaposvár még szebb, még zöldebb, még inkább környezetbarát település legyen – mondta el Borhi Zsombor.

– Az, hogy Kaposvár hazánk legvirágosabb városa lett, az javarészt a kaposváriak érdeme. Ugyanakkor ezt a kiváló, összetartó közösséget egy ilyen verseny még erősebbé teheti. Akik rendben tartják a portáikat, erkélyeiket, segítenek nekünk egy még szebb városkép elérésében, így segítenek abban is, hogy a városunkat Európában is minél többen megismerjék, elismerjék. Mi végezzük a dolgunkat, elültetjük a virágainkat, kitakarítjuk a várost, ahogy azt tesszük évről évre, ugyanakkor az itt élőket arra kérném, hogy a közös, európai siker érdekében fokozottan figyeljenek oda a városra – tette hozzá az alpolgármester.

A zsűri nem csupán egy város küllemét és az ottani virágok számát díjazza, fontos az is, hogy mennyire környezetbarát, mennyire „zöld” az adott település. Kaposvár ilyen viszonylatban az élen jár, a közösségi közlekedés a lehető legkevésbé szennyezi a környezetet, hála a gázüzemű autóbuszoknak, de már korábban is megvalósultak a városban zöld beruházások. A Városliget közvilágításához szükséges energiát napelemek termelik meg, de a múltbéli fejlesztéseken túl az is fontos, hogy a közeljövőben a 171 milliárdos Németh István Program részeként számos zöld beruházás fog megvalósulni. Ennek részeként érkeznek Kaposvárra elektromos buszok, elektromos töltőállomásokat létesít a város, megújul a szennyvíztisztító telep, lesz önmagát ellátó okos park, de a közintézmények energetikai korszerűsítését és a teljes leddel működő közvilágítást is megvalósítja majd a megyeszékhely.

A Kaposvárt szépítő munkálatokhoz a jövőben bárki csatlakozhat, legyen helyi lakosról, civil szervezetről, egyesületről vagy vállalkozásról. Mindazok, akik szeretnének részt venni az előkészületekben, és szívesen felhívnák a figyelmet a versenyre, ők matricával, kitűzővel is jelezhetik ezt, ezeket az önkormányzat hamarosan elérhetővé teszi.

 
Megosztás: