Gyarapodó Kaposvár

Kedves Édesanyák és Édesapák, családot tervező Kaposváriak!

Új támogatási programot indítunk a gyarapodó Kaposvárért.

Tudjuk jól, hogy ma Magyarországon a fiatalok több gyermeket terveznek, mint ahányan végül meg is születnek.

A népességfogyás oka tehát nem az, hogy alábbhagyott volna a gyermekvállalási kedv, sokkal inkább az, hogy a leendő édesanyák és édesapák gyakran úgy érzik, nem lennének képesek mindazt megadni gyermeküknek, amit szeretnének.

Bár egy önkormányzat nyilván nem szólhat bele a fiatalok életébe, gyermekvállalási terveibe, ám sokat tehet azért, hogy a ma még csak vágyott gyermekek világra is jöjjenek. Segíthetünk a biztonságot nyújtó otthon és munkahely megteremtésében, s közös munkával még élhetőbbé tehetjük városunkat. Ezek azok a fő szempontok, amelyek minden család számára fontosak, vagyis ezek meglétéhez szeretnénk segítséget nyújtani.

A jövőben ezért mindhárom területen újabb forrásokat biztosítunk, évi mintegy százmillió forintot különítünk el, hogy egyre többen láthassák meg a napvilágot városunkban, s hogy a kaposváriak nagy közössége tovább gyarapodhasson.

Tisztelettel:

Szita Károly
polgármester

 

Részletes szabályozás a www.kaposvar.hu oldalon (Hivatalos ügyek – Fontosabb linkek – Letelepedést segítő helyi rendelet) olvasható.

 

 

Támogatjuk az otthonteremtést

Szélesítjük a támogatottak körét.

Az első lakás vásárlásához nyújtott helyi támogatás ezentúl nemcsak a vásárláshoz, hanem az első közös lakás bővítéséhez vagy cseréjéhez is igénybe vehető, amennyiben újabb gyermekekkel gazdagodik a család. Megemeljük a jogosultság egy főre jutó jövedelemhatárát 85 500 Ft-ról 142 500 Ft-ra, a csok 10-et igénybe vevők esetében pedig 199 500 Ft-ra. Így még többen tudják igénybe venni a segítséget. A támogatás lakásépítéshez, -vásárláshoz és -bővítéshez, valamint építési telek vásárlásához is kérhető. Magasabb összeget ad a város vissza nem térítendő és kamatmentes kölcsön formájában. Ezután telekvásárlásnál összesen akár egymillió forinttal, lakásvásárlásnál, -bővítésnél akár 1,2 millió forinttal, míg lakás építésénél akár kétmillió forinttal is segítjük a családokat.

 

 

Szakembereknek építési telkek vásárlásához nyújtott korábbi támogatási rendszerünket úgy alakítjuk át, hogy egymillió forint helyett akár ötmillió forint támogatást adunk az önkormányzat által kialakított építési telkek megvásárlásához, amennyiben kaposvári munkáltatójuk is támogatja ezt.

 

 

Fecskeházunkban harminc lakás áll rendelkezésére azoknak az önálló ingatlannal még nem rendelkező 35 éven aluli házasoknak vagy élettársi kapcsolatban lévő fiataloknak, akik már állandó jövedelemmel lakáscélú előtakarékosságot vállaltak az önálló otthon megteremtése érdekében. Több mint ezer önkormányzati bérlakásunkban elsősorban családos kaposváriaknak biztosítjuk az otthonteremtés lehetőségét.

 

 

Segítjük a családbővítést

Támogatjuk azokat a lombikbébiprogramban részt vevő párokat, akiknek orvosi segítségre van szükségük gyermekük megszületéséhez. Az OEP által finanszírozott első öt eljárás melletti magas gyógyszerköltségekhez évente akár 50 000 forint támogatást adunk.

Ha pedig szükséges egy újabb beavatkozás is, ehhez akár 100 000 forintos támogatást biztosítunk, így is esélyt adva a gyermekvállalásnak.

 

 

Támogatjuk fiatal szakembereinket

Egy éven át havi 100 000 forint letelepedési támogatást adunk azoknak a 35 év alatti, pályakezdő munkavállalóknak, akik állandó kaposvári lakhellyel rendelkeznek vagy azt létesítenek, hiányszakmában helyezkednek el, és legalább öt évre vállalnak munkát városunkban.

 

 

Hogy még jobb legyen Kaposváron élni

Bővítjük utazási támogatásainkat. A jövőben a kismamabérletet nem csupán a gyesen és gyeden lévőknek, hanem a csedet igénybe vevőknek is biztosítjuk. Ezentúl a gyermek hároméves kora után is segítjük a tömegközlekedést használó, nehezebb helyzetben lévő nagycsaládos kismamákat és kispapákat egészen a gyermek nyolcéves koráig. Részükre havi 3000 forintos támogatást nyújtunk a bérlet megvásárlásához, ha arra a munkába járáshoz szükségük van.

 

 

Adómentességet biztosítunk a nagycsaládosoknak. A csok 10-et igénybe vevő három- vagy többgyermekes családokat tíz évre mentesítjük a kommunális adó megfizetése alól.

 

 

Újabb védőoltást támogatunk. Kaposváron már az állami hozzájárulás bevezetése előtt támogattuk a HPV-védőoltás megvásárlását. A bárányhimlő elleni oltás költségeinek támogatásával, átvállalásával most is jó példával szeretnénk elöl járni.

 

 

2016 augusztusa óta ajándékozunk „Kaposvári babadobozt” az újszülötteknek. Ezentúl minden Kaposvárra született baba megkapja majd a hasznos csecsemőgondozási kellékeket, valamint a Kaposvár emblémájával hímzett babatakarót.

 

 

Minden kaposvári baba neve felkerülhet a Kaposvárhoz tartozás szép jelképére, a Városligetben álló immár második Életfára.

 

 

Az első osztályba lépő kaposvári kisdiákoknak egy teli tolltartót adunk ajándékba, hogy ezzel a gesztussal is hozzájáruljunk a sikeres iskolakezdéshez.

 

 

A legkisebb kaposváriak számára ingyenes úszás- és jégkorcsolya-oktatást biztosítunk, hogy a jövő kaposvári generációi még egészségesebbek legyenek.

 

 

A Gyermekmosoly Program keretében új központi játszótereket építettünk, valamint felújítottunk, kibővítettünk 46 játszóteret.

 

 

Tovább bővítjük a város kerékpárút-hálózatát, valamint 15 új állomással és 120 új kerékpár rendszerbe állításával tesszük komfortosabbá a családok és fiatalok körében is nagy sikernek örvendő Kaposvári tekergő közbringarendszert.

 
Megosztás: