Szita Károly: a pedagógusok a szülők legfontosabb segítői, közösségünk tartóoszlopai!

A versenyképes tudás átadása mellett mindenkor legyen Önök előtt az a felelősség, amely nem a tanári végzettségükre, hanem az emberségükre támaszkodik – kérte Szita Károly polgármester a város pedagógusnapi ünnepségén összegyűltektől szerda délután. Kaposvár vezetője hangsúlyozta: az oktatás világában a tanár személye fontosabb, mint az, amit tanít.

– Mi emberek vagyunk, érző, gondolkodó emberek, akik értékek mentén éljük az életünket. Ezért egy tanár-diák, mi több, egy tanár-család viszonyban a pedagógus szerepe jóval jelentősebb annál, semmint, hogy csak úgy tekintsünk Önökre, mint a szaktárgyak oktatóira. A gyermekeket kísérni kell a kibontakozás útján, figyelni a rezdüléseiket, örömeiket és bánataikat, akkor és úgy segíteni, amikor és ahogyan az adott helyzetben lehet. Ez a hozzáállás, az emberszeretet teszi igazi tanítóvá a tanárt, s ez az, amely miatt Önök az igazán fontosak, s csak másodsorban az a tárgyi tudás, amelyet átadnak a diákjaiknak. Önök értéket közvetítenek és példát mutatnak azoknak a gyerekeknek, akik éppen abban az életkorban vannak, amikor a legtöbb jóval és széppel szabadna csak töltekezniük. Köszönet az odaadásukért, a választott hivatásért, azért, hogy ott vannak legféltettebb kincseink mellett, s kísérik őket szeretettel és figyelemmel – fogalmazott Szita Károly.


Kaposvár polgármestere emlékeztetett: sosem feledkezhetünk meg a legfontosabbról. Arról, hogy valójában mi történik a gyermekeinkkel. Hogyan látják ők a világot, mit élnek meg egy-egy helyzetben, mi az, ami foglalkoztatja őket. Mi az, ami elbizonytalanítja, netán aggodalommal és félelemmel tölti el őket, s mi az, amiben a mi támogatásunkat remélik. Ezek a kérdések azok, amelyek megválaszolásával a legtöbbet tudjuk adni nekik, s ezek volnának azok a lehetőségeink is, amelyekben az emberségünkkel, az érzékenységünkkel, az őszinte kíváncsiságunkkal, a mi személyes élettapasztalatainkkal tudnánk biztos pontként a gyermekeink segítségére lenni.


– Hiszem, hogy valamennyien olyan városban és olyan országban szeretnénk élni, amelyben az értékek dominálnak, s ahol a tisztaság, az egészség, a boldogság, a békés gyarapodás mentén élhetjük az életünket. Ahol a másik, a bajba jutott megsegítése mindig fontosabb lesz az egyéni érvényesülésnél. Ahol közös értékként tekintünk a közösségünkre, s mindent megteszünk annak épségéért. Magam arra készülök, hogy mindezt várospolitikai céllá emeljem, s ehhez keresem azokat a társakat és szövetségeseket, akik hasonlóképpen vélekednek. Akik egyetértenek azzal, hogy biztonságos otthonokat teremtsünk, akik egyetértenek azzal, hogy idős polgáraink, a nagymamák és nagypapák minél több ideig velünk legyenek egészségesen, akik több gyermeket szeretnének, s akik egy zöld és környezetbarát városban szeretnének élni – zárta ünnepi beszédét Szita Károly polgármester.

 
Megosztás: