Szita Károly: az államot nemcsak megalapítani kell, hanem fenn is kell tartani!

Azok a népek és nemzetek, amelyek kiállnak örökségük mellett, nyertesek lesznek. Azok, amelyek sutba vágják évezredek tapasztalatát, nagyot fognak sérülni, meglehet, el is vesznek majd – mondta a világban zajló nagy átalakulás kapcsán augusztus 20-i beszédében Kaposvár polgármestere. Szita Károly az államalapítás ünnepén azt kérte a kaposváriaktól, higgyenek Szent Istvánnak és az utána következő harminc nemzedéknek, akik minden időben megóvták az országot.

– Higgyünk abban, hogy annak a népnek, amely múltjában a sztyeppéket járta és uralta, majd a Kárpát-hazában igazi otthonra lelt, a jövőben is lesz helye a világban. Mert az államot nemcsak megalapítani kellett, hanem fenn is kellett tartani, meg is kellett óvni minden időben. Aligha lehet kérdéses, ez a dolgunk nekünk, mai magyaroknak és kaposváriaknak is – hangsúlyozta a városvezető a kedd délelőtti Kossuth téri megemlékezésen. Szita Károly szerint ehhez az kell, hogy mi is ragaszkodjunk ahhoz a tudáshoz és tapasztalathoz, amelyről nemzedékek bölcsessége alapján tudjuk és érezzük, a magyar megmaradás zálogai.

Kaposvár polgármestere elismeréssel szólt a magyar olimpikonokról, akik eljutottak oda, hogy a nemzetet képviseljék, s akik elvégezve a munkát több mint 200 ország közül a 14. helyre emelték Magyarországot az eredményességben. A városvezető ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az idei játékok bemutatták azt is, milyen feszültségek mentén éljük ma az életünket.

– Amikor egy provokatív megnyitó ceremóniának lehetünk tanúi, amikor a legutóbbi klímaegyezménynek otthont adó Párizs mocskos, súlyosan szennyezett Szajna folyójában rendeznek versenyszámot, amikor csak a nemzetiségük miatt kitiltanak sportolókat, amikor attól hangos a világ, hogy biológiai férfi indul a nők közötti versenyben, akkor láthatjuk, miféle ideológiai útvesztőben kell meglelnünk a helyes irányt – fogalmazott Szita Károly, leszögezve, hogy nekünk nem kérdés, hogy a sportolóink melyik nemhez tartoznak.

– Nem provokálunk másokat, csupán az egyre gyakrabban megkérdőjelezett normalitás mellett állunk ki. Társadalmunk és közösségeink szövetét nem engedjük megbontani sem a tömeges és illegális migrációval, sem pedig mételyező ideológiákkal. Mi vigyázunk a vizeink és földjeink tisztaságára és az erdeinkre. Kizárólagosan nem törünk lándzsát sem a Kelet, sem pedig a Nyugat mellett. A jót elfogadjuk innen is, onnan is. A rosszat elutasítjuk itt is, ott is. Mert van egy mércénk, amely alapján tudjuk, hogy mi a jó és mi a rossz. Éppen ezért nem kérdés az sem, hogy háború legyen vagy béke. Hogy folytatódjon-e az értelmetlen öldöklés vagy biztonságban megkezdődhessen az újjáépítés – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy a világ nem tiszteli eléggé a békét.

Szita Károly az elmúlt időszak kapcsán hangsúlyozta: a háború szülte energiaválság ellenére is sikerült stabilizálni városunk helyzetét, erősítettük a kaposváriak mindennapi biztonságát, s hitet tettünk a közös folytatás mellett is. Mert az út, amit járunk, a mi utunk. Tudjuk, hogy honnan indult, s hová vezet…

/Forrás: Kaposvár Most/

Megosztás: