Világszínvonalú lesz a Csiky Gergely Színház színpadi technikája

Világviszonylatban is korszerű, egyes megoldásait tekintve Magyarországon még kevés helyen alkalmazott színpadi technikája lesz a 9 milliárd forintból jövő őszre megújuló kaposvári Csiky Gergely Színháznak – mondta a kivitelező ZÁÉV Zrt. projektfőmérnöke a helyszínen tartott szerdai bejáráson.

Paksa Csaba beszámolt arról, hogy az úgynevezett alsó gépészetben egy olyan dobforgó is helyet kap, amely lehetőséget nyújt a színpadkép gyors megváltoztatására. Ez a minden igényt kielégítő és költséghatékonyan üzemeltethető világítás- és hangtechnikai berendezésekkel együtt jelentősen növeli az előadások nyújtotta élményt – tette hozzá a főmérnök. Közölte, hogy a színház-rekonstrukciós munka készültségi foka 10-15 százalékos, a bontási munkákat és az ehhez kapcsolódó szerkezet-megerősítési munkák nagy részét már elvégezték.

L. Balogh Krisztina városi főépítész a kivitelezés nehézségét érzékeltetve rámutatott arra, hogy az 1911-ben nyári színháznak tervezett épület vasbeton szerkezetei több helyen a vártnál is rosszabb állapotban voltak, a stabilitás érdekében minden pillért és gerendát meg kellett vizsgálni és megerősítésükhöz a legjobb technológiát kiválasztani. Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere emlékeztetett arra: a rekonstrukció része a somogyi megyeszékhely egykori polgármesteréről elnevezett Németh István Programnak, amelyre 2019. végéig 171 milliárd forintot költenek.

A fejlesztések az élet szinte valamennyi területét érintik, jelentős források jutnak iparterületek kialakítására, utak, járdák felújítására, közintézmények megújítására, Kaposvár “zöld város” céljainak megvalósítására – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a program szimbóluma a Csiky Gergely Színház, amelynek megújulása a megyeszékhelyet az M7-es sztrádával összekötő 67-es út gyorsforgalmi úttá alakítása mellett régi vágya volt a kaposváriaknak. L. Balogh Krisztina a színház-rekonstrukció helyszínén tartott korábbi bejáráson a teátrummal kapcsolatos változásokról elmondta: az ingatlant kívül-belül egyaránt modernizálják.

Új helyen lesz a műszaki páholy, az épületben több büfé üzemel majd, a látogatókat a stúdiószínházban a korábbihoz képest “egészen más világ” fogadja. Kiemelte, az eredetileg Magyar Ede és Stahl József elképzelései alapján elkészült, 1955-től állandó társulatnak otthont adó, 1965-ben kibővített, de mára korszerűtlenné vált épületnek négy lépcsőháza van, azokat nemcsak tűzvédelmi okokból alakították ki. Az átadásakor 1400 férőhelyes színház állóhelyeire akkor szabadnapos cselédek és a szegényebb rétegek képviselői is váltottak jegyet, a 20. század elején fontosnak tartották elkerülni a különböző társadalmi rétegek keveredését. A négy lépcsőház megmarad, de a modernizáció keretében átjárhatókká teszik azokat a műemléki szempontok figyelembe vételével folyó kivitelezés során – mondta el a korábbi bejáráson.

/MTI/

 
Megosztás: