Új gépgyártó cég érkezik Kaposvárra, műszaki képzés indul a Kaposvári Egyetemen

– Az mindig kifizetődő és a város hosszútávú fejlődését és létezését segíti elő, ha az állam megbízik és befektet egy városba – jegyezte meg Szita Károly polgármester pénteken délelőtt a városházán tartott ünnepi bejelentésen. Modern technológia, minőségi gyártás, magasabb bér. Lefordítva a hétköznapok nyelvére: jól menő, biztos alapokon működő vállalkozás, s biztonság az ott dolgozók családjának. Számomra pedig nem kevésbé büszkeség az, hogy az állam stratégiai partnernek tartja Kaposvárt, s azt üzeni, hogy biztonságos, stabil város, ahová érdemes letelepedni családoknak és vállalkozóknak egyaránt – tette hozzá.

Jövő év tavaszán kezdheti meg a működését Kaposvár új, 32 hektáros ipari parkjának első beruházója, az állami tulajdonban lévő BM Heros Zrt. A cég fő profilja a mentőautók, tűzoltóautók és speciális gépek gyártása, a kaposvári telephelyen 100 embernek adnak majd munkát. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kiemelte: a beruházás hozzájárul egy olyan gazdasági környezet kialakításához, amely további befektetőket vonz Kaposvárra.

Ősztől a város egy olyan programot is indít az Innovációs és Technológiai Minisztérium 500 millió forintos támogatásával, amellyel a szakképzéseket népszerűsítik majd a fiatalok körében. Ehhez kapcsolódóan egy tanműhely is épülni fog a BM Heros Zrt.-nél, ahol minden infrastruktúra adott lesz a duális képzésben résztvevők minőségi oktatásához. Továbbá szeptemberben átadják a Modern Városok Programban megvalósuló, 2 milliárd forintból megépülő informatikai és innovációs képzőközpontot is, ahol három oktatási tanműhelyeket is berendeznek majd. Itt többek között a robotprogramozás alapjait is megismerhetik majd a kaposvári diákok, de háromdimenziós nyomtató is segíti majd a tanítást.

A program része, hogy 2020 szeptemberétől Kaposváron is elindulhat a felsőfokú műszaki szakemberképzés a Kaposvári Egyetem és az Óbudai Egyetem együttműködéséből. A különböző mérnöki képzések nem csupán a munkaerőhiány kezelésében, de a további beruházások Kaposvárra érkezésében is fontos szerepet játszhatnak.

Szita Károly a rendezvényen a város elmúlt tíz évének fejlődéséről is szólt: – néhány évvel ezelőtt a kaposváriakkal közösen alkottuk meg az évtized városi programját, együtt határoztuk meg, hogy milyen legyen 2020-ra városunk. Ideje megvizsgálnunk sikerült-e megvalósítanunk, amit elterveztünk, sikerült-e az álomból valóságot gyúrnunk. Kellő szerénységgel és mértéktartással ugyan, de mondjuk ki, hogy a mögöttünk hagyott mintegy 10 év, bizony, jól sikerült. Sőt, talán jobban, mint vártuk. Nagy célokat tűztünk ki akkor magunk elé, majd Kaposvár történelmének eddigi legnagyobb fejlesztési programját, a Németh István Programot kezdtük meg. És persze azt folytatjuk ma is, hiszen a cél nem kisebb, mint az, hogy a beruházások végeztével a kaposváriak jobban, még európaibb körülmények között éljenek.

– 10 évvel ezelőtt abban maradtunk, hogy az egyik legfontosabb közös értékünk a munka, mert mindenki számára megadja a lehetőséget, hogy saját szorgalma, tehetsége és érdeme szerint boldoguljon, tartsa el családját, szeretteit. Ma 2479 emberrel többnek van munkája, mint 8 évvel ezelőtt. A nyilvántartott álláskeresők aránya csupán 3,3%, ami az országos átlagnál is kedvezőbb. Örömmel és nem kis büszkeséggel mondom, hogy Kaposvár ma erős és biztonságos város – emelti ki a polgármester.

– Mindezek után azonban szólni kell arról is: hogyan tovább Kaposvár a következő évtizedben. Munkahelyek tehát már vannak, és a teljes foglalkoztatottság elérése sem csupán álom már, viszont a bérek tekintetében előre kell lépnünk. A kaposváriak többet kell, hogy keressenek, magasabb fizetést kell, hogy kapjanak, különben a jó szakemberek itt hagynak bennünket. Elsősorban a magasabb bérek elérését szolgálja az autópályával bennünket összekötő M67-es gyorsforgalmi út építése is, és a hamarosan elkészülő új ipari parkunk. Olyan új üzemek és gyárak kellenek, melyek fölfelé húzzák majd a kaposvári béreket – emelte ki Szita Károly.

 
Megosztás: