Megkezdődött a Rippl-Rónai Fesztivál!

A közel másfél évtizedes múlttal rendelkező fesztivál a város legjelentősebb, leglátogatottabb összművészeti fesztiválja. Varázsát a remek kiállítások és a belváros mediterrán hangulatot idéző, pezsgő életének együttese határozza meg.

Felépítésében, programelemeiben sokszínűséget mutat. A fesztivál alapját Rippl-Rónai József munkássága és világa, a szecesszió és a képzőművészet adja, de teret enged a kapcsolódó művészeti ágaknak is – így válva összművészeti programmá. Megújulása folyamatos, minden évben a hagyományos és új programelemek egyensúlyára törekszik.

A fesztivál minden évben május utolsó hetében, csütörtöktől vasárnapig kerül megrendezésre. Fő rendezőelve a minőségi, művészeti elemek bemutatása, illetve az alkotó részvétel minél teljesebb körű megteremtése. Bár összművészeti fesztivál, de Rippl-Rónai kapcsán a képzőművészet, az alkotó művészet a leghangsúlyosabb elem. Ez nem pusztán az ekkor nyíló kiállítások számában jelenik meg, hanem azokban az utcai programokban, melyek a képzőművészek megjelenését, alkotás közben történő megmutatkozását, illetve a közönség aktív részvételét teszik lehetővé.

Az utcai „street art” programok (kalligráfia, napnyomatok, optikai játékok, portrérajzolás, pólótuning, stb.) a belvárosban valósulnak meg, fiatalos lendületűek, elsődleges célközönségük az ifjúsági korosztály.

A Rippl-Rónai-villa (Rippl-Rónai József egykori otthona) fontos rendezvényhelyszín, programjai Rippl-Rónai, a szecesszió korának hangulatát idézik, az elmélyülésre, elvonulásra is vágyó idősebb korosztály számára kínálnak igényes programokat. Író-olvasó találkozó, paint koktél program éppúgy megrendezésre kerül, mint a Rippl korát idéző sütemények, ételek világának bemutatása.

A közönség által kedvelt programelemek a zenei koncertek, melyek a Kossuth téren felállított színpadon naponta 19.00 és 21.11 órakor kezdődnek. Olyan népszerű, de magas minőséget képviselő előadókat hallgathatnak, mint pl. 2017-ben Lajkó Félix vagy Malek Andrea. 2017-ben utcazenei programmal egészül ki a zenei kínálat. A belváros pontjain feltörekvő, fiatal előadók mutatkozhatnak meg e műfajban.

2017-ben először a fényfestés is markánsan megjelenik a fesztiválon, Rippl fénnyel fest! – Fényfestő Fiesta a Kaposvári Vigasságok terén címmel. A megyei önkormányzat és a múzeum közös udvarán kerül első alkalommal megvalósításra a fényfestészeti program. Ez az új művészeti ág elsősorban a fiatal korosztályt célozza meg. E valóban látványos tevékenység alkotó folyamataiba tekinthetnek be az érdeklődők napközben úgy, hogy maguk is részeseivé válnak e folyamatnak, este pedig részben a napközben készült munkák kerülnek kivetítésre, másrészt a műfajjal foglalkozó alkotócsoportok munkái tekinthetők meg. E programelem lehetőséget ad új, ifjúsági közönségréteg megszólítására. A program tulajdonképp fesztivál a fesztiválban, az alkotó tevékenységeken kívül zenei programokat valósít meg, nagyrészt helyi, helyi kötődésű, a műfajjal összhangban lévő zenekarok bemutatkozásával (pl. Zagar)

A fesztivál idején fontosak azok a programelemek is, melyek kísérői a fő attrakcióknak. Az intézmény art mozija, a Szivárvány Kultúrpalota idén a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválhoz csatlakozik, május 26-28 között, természet- és környezetvédelmi tematikájú filmválogatással.

A fesztiválhoz, annak teljes időtartama alatt szervesen kapcsolódik a vásár, ami minőségi kézműves és helyi termékekkel járul hozzá a fesztiválhangulathoz. A fesztivál ideje alatt a Tourinform iroda munkatársai városnéző sétákat vezetnek, melyeken bemutatják a város legszebb épületeit, tereit, utcáit. A Compass Egyesület külföldi önkéntesei Rippl korát idéző jelmezekben vesznek részt a fesztiválon, ami fontos hangulati kiegészítő elem, illetve standjukon lehetőséget adnak az európai önkéntesség megismerésére.

A fesztivál utolsó napja mindig a gyermek korosztályt helyezi középpontba, hiszen május utolsó vasárnapja a gyermeknap. Színpadi programokat, tevékeny, alkotó foglalkozásokat kínálunk a fiatalabb korosztály számára. A szabadtéri programokon túl idén a Csiky Gergely Színház is több elemmel csatlakozik a programhoz, 17.00 órától a Bozsik Yvette társulat Pinocchio előadását nézhetik meg az érdeklődők.

 
Megosztás: