6,5 milliárd forintból fejleszti Kaposvár a szennyvíztisztító telepét

Újabb környezetvédelmi beruházást hajt végre Kaposvár: több mint 6,5 milliárd forintból korszerűsíti a város az 1990-ben épült szennyvízkezelő telepét. A fejlesztés eredményeként a létesítmény nagyobb hatékonysággal tudja majd megtisztítani a folyékony hulladékot, mindemellett pedig a szennyvíziszapból kinyert biogázzal a telep működtetéséhez szükséges energiát is elő tudja állítani. A beruházás keretében a telep jelenlegi területén egy teljesen új rács-homokfogó együttes és a két új biológiai blokk is épül.

– A szennyvízkezelő telep fejlesztésével a jövőnek dolgozunk, hiszen egy zöld városban mindig keresni kell az újabb megoldásokat, amelyek révén még környezettudatosabban, az energiahatékonyságot még inkább szem előtt tartva javíthatjuk közszolgáltatásaink minőségét – mondta Szita Károly a szerdai délelőtti alapkőletételen. Kaposvár polgármestere emlékeztetett: a kaposváriak rengeteget dolgoztak az elmúlt két évtizedben, folyamatosan orvosolták a múlt adósságait.

– Talán két évvel ezelőtt, az új buszaink beszerzésénél érezhettük azt először, hogy az a fejlesztés már nem csupán erről szól, hanem nagyon is a jövőt idézi meg a kaposváriak számára – mondta Szita Károly, majd hozzátette: Kaposvár milliárdokat épít be a föld alá. Távhővezetéket fektetünk, korszerűsítjük a csapadékvíz-elvezető rendszerünket, s igen, új szennyvíztelepet is építünk. Látszat, kirakat nincs, a haszon mégis óriási. Növeljük az ellátás biztonságát, a korszerű technológiával megfizethető szinten tartjuk a közszolgáltatások díjait, s mindeközben számos ponton függetlenítjük az energiaellátásunkat a monopolhelyzetben lévő szolgáltatóktól.

Kaposvár polgármestere az alapkőletételen részt vevő Nemcsok Dénes környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkáron keresztül köszönetet mondott a kormánynak azért, hogy a Németh István Program támogatásával hozzájárul a legfőbb cél eléréséhez, vagyis hogy a kaposváriak jobban élhessenek.

Nemcsok Dénes köszöntőjében elmondta: Kaposvár országos viszonylatban is élen jár a környezetvédelmi és energiahatékonyságot célzó beruházások terén, s ezeket a célokat a kormány támogatja. A helyettes államtitkár a szennyvíztelep megújítása mellett követendő példaként említette a távhőhálózat bővítését, amelyre Kaposvár elsőként nyújtott be pályázatot.

 
Megosztás: