Az épület, ahol a dámák diadalmaskodtak

A Dorottya ház, más néven a Csokonai fogadó Kaposvár egyik legrégibb épülete. Az Esterházy családnak köszönheti létét: ez volt ugyanis a hercegi uradalom központja, a tiszttartói lak. Udvarán több istálló állt, a háznak nagy virág- és konyhakertje volt, sőt terjedelmes angolpark is tartozott hozzá, mely a mai belváros nem jelentéktelen részét magában foglalta.

Az eredetileg földszintes, 18. századi épületre az 1800-as évek vége felé emeletet húztak. Az L alaprajzú, országosan védett műemlék jelenlegi formájában klasszicizáló késő barokk stílusú. Nyugati (vég-) homlokzata a tér felé néz, déli főhomlokzata a főutcára.

A tiszttartói lakot, a 18. század végén alig néhány ezer lelkes városka egyik legfontosabb épületéről Csokonai Vitéz Mihály [→32] is szól Dorottya, vagyis a dámák diadalma a Fársángon [→31] című vígeposzában. Csokonai kisugárzása nyilván olyan erős volt (és nem is akadt más alkalmas épület…), hogy a 19. század elején műkedvelő színielőadásokat [→107] is rendeztek a sokat látott falak között.

Egy ennyire színes múltú, a város központjában álló épület története gyakorta kanyarodik az idegenforgalom felé. Az L. Szabó Tünde tervei alapján helyreállított és 1985. nov-ember 19-én megnyílt Dorottya házat is turisztikailag hasznosították: itt kapott helyet a huszonegy szobás Csokonai fogadó, meg egy utazási iroda, söröző, tekepálya, játékterem, fazekasműhely, kiállítóterem és ajándékbolt. Részben visszaállították az eredeti belső tereket, de a megváltozott feladatok miatt némileg átalakult az épület eredeti homlokzata. A föld-szinten azonban most is szép, boltozott terek és folyosók emlékeztetnek a 18. századi állapotokra. Az emeleten egykor lakások voltak, melyeket a tetőtér beépítésével egy időben panzióvá alakítottak. 1987. október 16-án a Dorottya házban ünnepelték meg azt is, hogy elkészült a sétálóutca.

A kaposvári közgyűlés 2014 áprilisában úgy döntött, hogy a város megvásárolja a Csokonai fogadó kihasználatlan épületét, amelyet újra az idegenforgalom szolgálatába állítanak majd.